CAO VO: veelgestelde vragen aan de Juridische Helpdesk VO

04 juni 2017

Kun je WW-uitkering aanvragen op grond van een beƫindigde LIO-aanstelling?

"Wij hebben nu een beschikking ontvangen van een voormalig LIO (Leraar in opleiding), maar zijn ons nooit bewust geweest van die mogelijkheid, aangezien een LIO-stage onderdeel is van een opleiding."

Antwoord:
Het aanvragen van een WW-uitkering op grond van een beëindigde LIO-aanstelling zal minder vaak voorkomen, maar het is wel mogelijk. Een LIO-overeenkomst is namelijk gewoon een dienstbetrekking. Er zal vaak geen WW-recht zijn, omdat er niet wordt voldaan aan de 26-wekeneis; een LIO-schap duurt vaak 5 maanden. Maar langer is ook mogelijk, en een LIO kan voorafgaand ook nog andere banen hebben gehad waardoor er mogelijk wel aan de 26-wekeneis wordt voldaan. Betrokkene zal beschikbaar moeten zijn voor werk, wat misschien ook niet altijd zo is vanwege de nog af te maken opleiding. Maar als betrokkene beschikbaar is en aan alle voorwaarden voldoet kan hij gewoon een WW-uitkering krijgen. 

Wat is de (rechts)positie van een onbevoegde docent?

Op grond van artikel 9.a.4/9.b.4 CAO VO kan de onbevoegde docent in dienst komen bij het schoolbestuur. Voor het bijzonder onderwijs dient hierbij de Wet werk en zekerheid (Wwz) in acht te worden genomen (zie ook 'Toelichting op de WWZ: de ketenbepaling'). De scholen in het openbaar onderwijs dienen artikel 9.b.4 CAO VO te volgen.

Wordt de ketenbepaling uit de Wwz (bijzonder onderwijs) of de ketenbepaling uit de CAO VO (openbaar onderwijs) overschreden, dan kan de onbevoegde docent ook in vaste dienst komen. In het onderwijsveld bestaat de misvatting dat dit niet mogelijk zou zijn.

Daarnaast kan een onbevoegde docent worden aangesteld bij wijze van proef (artikel 9.a.2/9.b.2 CAO VO). In dat geval zijn de voorwaarden uit artikel 9.a.2/9.b.2 CAO VO van toepassing. Dit betekent dat de werknemer eerder aanspraak kan maken op een vast dienstverband, hetgeen afhangt van diens functioneren en niet of iemand wel of niet zijn bevoegdheid heeft gehaald. De werkgever dient zich er bewust van te zijn dat er een keuze dient te worden gemaakt tussen de twee soort aanstellingen/benoemingen en dat aan die keuze ook andere voorwaarden zijn verbonden.

Is deeltijdontslag mogelijk?

Deeltijdontslag kent de CAO VO niet. Dit kunt u teruglezen in artikel 6.1 lid 4 CAO VO. In dit lid is opgenomen dat de betrekkingsomvang niet tegen de wil van de werknemer wordt verminderd, hetgeen bij deeltijdontslag aan de orde is. De uitzondering hierop is als er sprake is van verval van rechtswege zoals opgenomen in de artikelen 10.a.2 en 10.b.2 CAO VO.

In feite moet ‘deeltijdontslag’ gezien worden als een vermindering van de arbeidsduur. Dit is opgenomen in artikel 6.1 lid 3 CAO VO. Zo’n verzoek kan geweigerd worden als de werkgever daarvoor zwaarwegende bedrijfsbelangen kan aandragen. In de rechtspraak wordt een zwaarwegend belang niet snel aangenomen. Wanneer de vermindering van de arbeidsduur ingaat, is een afspraak tussen werknemer en werknemer.

Is het taakbeleid inhoudelijk opgenomen in de cao?

Het antwoord op deze veelgestelde vraag is nee. Vanaf 1 augustus 2004 is het taakbeleid niet meer inhoudelijk in de cao opgenomen en kan de werkgever het taakbeleid wijzigen als:

  • met de PMR hierover overeenstemming is bereikt, en daarna
  • de instemming van tweederde van het personeel is verkregen.


De meeste werkgevers hebben geen gebruik gemaakt van die ruimte. Hierdoor hebben veel, maar niet alle, scholen nog steeds een taakbeleid dat berust op afspraken die in de periode 2002-2004 zijn gemaakt. Voor veel scholen komt dat er feitelijk op neer dat het maximum van 750 klokuren nog steeds in hun taakbeleid is vastgelegd.

De 750 klokuren die in de CAO VO worden gemeld, doelen op bovenstaande situatie, zoals blijkt uit de bij die bepaling opgenomen voetnoot: 'Aangenomen is dat een maximale lestaak van 750 klokuren op jaarbasis de status-quo op een grote meerderheid van de instellingen aangeeft.'

In de praktijk is gebleken dat de vereiste om tweederde van het personeel met de wijziging te laten instemmen blokkerend heeft gewerkt op een, noodzakelijk geachte, herziening van het taakbeleid. De VO-raad heeft daarom in haar inzet voor de CAO het laten vervallen van deze eis opgenomen.

Geldt bij een bindingstoelage de peildatum of opbouwsystematiek?

Een werknemer is op 1 augustus in dienst getreden en wordt direct bezoldigd volgens het maximumsalaris van diens functie. De werkgever is dan een bindingstoelage verschuldigd. Geldt hierbij de peildatum of de opbouwsystematiek?

Artikel 3.4 CAO VO gaat over de bindingstoelage. In lid 6 is de opbouwsystematiek opgenomen. Dit is hier niet van toepassing, omdat er immers geen sprake is van ontslag. Gezien het feit dat de werknemer op 1 augustus 2015 in het maximumsalaris van zijn functie wordt bezoldigd, ontvangt de werknemer direct de bindingstoelage zoals opgenomen in lid 4. Vervolgens wordt er vanaf september 2015 opgebouwd voor de toelage die in augustus 2016 wordt betaald.

Als de werknemer in de periode van september 2015 tot augustus 2016 ontslagen wordt, ontvangt betrokkene een toelage naar rato van het aantal maanden dat hij/zij in dienst is geweest. Als de werknemer op 31 juli 2016 uit dienst is getreden bij de vorige werkgever en daar 11/12 van de bindingstoelage heeft ontvangen en vervolgens op 1 augustus 2016 in dienst komt bij de nieuwe werkgever en bezoldigd wordt in het maximumsalaris van zijn functie, dan heeft die werknemer geen recht op een volledige bindingstoelage maar op 1/12.

Hoe om te gaan met verzoek tot opname lang buitengewoon verlof?

In artikel 16.2 CAO VO is opgenomen dat de werknemer een verzoek bij de werkgever kan indienen om lang buitengewoon verlof op te nemen. In artikel 16.3 CAO VO staan de voorwaarden hiervoor. Zo gaat het om onbetaald verlof zonder bezoldiging en komt de pensioenpremie geheel voor rekening van de werknemer, tenzij andere afspraken worden gemaakt. In die afspraken wordt dan vastgelegd wie de pensioenpremie tijdens de opname van het onbetaald verlof betaalt.

Er kunnen ook andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over hoe wordt omgegaan met een ziekmelding tijdens het verlof. Zo kan worden afgesproken om het verlof stop te zetten bij langdurige arbeidsongeschiktheid wegens ziekte, of om de feitelijke werktijdfactor (wtf) tijdens het verlof te hanteren. Als de werknemer lang buitengewoon verlof opneemt, wordt het persoonlijk en aanvullend budget berekend op basis van de feitelijke wtf en niet op basis van de formele wtf (zoals opgenomen in de akte van aanstelling/benoeming).

Download de CAO VO 2016-2017. Bij nadere vragen kunt u als lid van de VO-raad contact opnemen met de Helpdesk VO.