Een extra paar handen
08 oktober 2019
- Project Baanbrekers, wat is dat?
Steeds meer schoolorganisaties creëren functies die iemand met een arbeidsbeperking prima kan uitvoeren, waardoor andere medewerkers meer de handen vrij krijgen voor hun hoofdtaken. Met het project Baanbrekers wil de VO-raad praktische knelpunten wegnemen die scholen bij het realiseren van deze functies tegenkomen. Het project ondersteunt schoolbesturen die eigenaarschap en verantwoordelijkheid willen nemen om als werkgever hun maatschappelijke rol te vervullen, maar vastlopen in de organisatie ervan.
- Wat kunnen de Baanbrekers voor mij doen?
Alles in het project is erop gericht onderwijswerkgevers in staat te stellen om werkzoekenden met een indicatie banenafspraak door middel van passende arbeid naast economische zelfstandigheid ook een zinvol bestaan te bezorgen. Twijfelt u of dit binnen uw organisatie kan, bijvoorbeeld omdat u te maken hebt met krimp, dan verkennen de Baanbrekers samen met u de mogelijkheden. Zij delen hun kennis en expertise en helpen bij het opruimen van obstakels. Het Baanbrekers-team werkt nauw samen met (lokale) netwerkpartijen zoals de gemeente en het UWV. Zij weten hoe u de begeleiding op het werk kunt regelen en hoe u de duurzaamheid van de arbeid waarborgt.
- Wat levert het mijn school op?
• U trekt gemotiveerde en betrokken medewerkers aan. Het zijn bewezen doorzetters.
• U kunt door een andere verdeling van werk uw bedrijfsprocessen efficiënter organiseren en de werkdruk van leraren verlagen. De reguliere personeelsleden doen het werk waarvoor ze zijn gekwalificeerd en de meer elementaire en gestandaardiseerde werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking.
• U behaalt uw doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de banenafspraak uit het Sociaal Akkoord.
• Indien uw medewerker mogelijk minder presteert, betaalt u een eerlijke en reële loonwaarde voor het werk.
- Waar moet ik dan aan denken?
Als u duurzame banen voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking wilt creëren, komen de Baanbrekers graag naar u toe om de mogelijkheden te bespreken. Uw vraag staat centraal; van daaruit werken we samen toe naar een plan van aanpak.
- Ik wil iemand uit de doelgroep banenafspraak plaatsen. Wat verwacht Baanbrekers van mij?
Elk traject begint met een gesprek waarin de Baanbrekers gezamenlijk onderzoeken wat binnen uw schoolbestuur de ideeën en mogelijkheden zijn. Het actieplan dat hieruit voortkomt, is de leidraad waarmee uw collega’s samen met de Baanbrekers aan de slag gaan. Voor een succesvolle plaatsing is het belangrijk dat er ook ‘vanuit de lijn’ betrokkenheid en motivatie is. De Baanbrekers adviseren u om met uw collega’s te kijken naar processen, taken en functies die mogelijk geschikt zijn voor iemand uit de doelgroep. Ook is het belangrijk dat u binnen de organisatie tijd en ruimte maakt voor de aansturing en begeleiding van de nieuwe collega.
Hands-on aanpak
"Als je ziet wat een passende, betaalde baan, waar talenten tot hun recht komen, aan toegevoegde waarde met zich mee brengt voor iemand die net een beetje extra hulp nog heeft... dat is oprecht geweldig. Natuurlijk voor de betrokkene zelf, maar ook voor de werkgever en het team van collega’s. Bij project Baanbrekers zijn we bekend met de ontwikkeling en implementatie van sociale-innovatieprojecten op het vlak van arbeid. Wij combineren ervaring in operationele, on the job-implementatie van inclusief werkgeverschap met hands-on aanpakken en kennis van het funderend onderwijs. We hebben kennis van de inclusienetwerken, de lobby en de brede samenwerkingspartijen die voor inclusief werkgeverschap van belang zijn. Daar staan wij schoolbesturen graag mee bij. Zo brengen we samen impactvolle innovatieprojecten in het kader van de banenafspraak naar een goed resultaat."
Peter Vos, projectleider Baanbrekers VO en PO