Energiebesparing: dat is snel verdiend

31 augustus 2015

VO-scholen kunnen jaarlijks gemiddeld zo’n 7600 euro aan kosten op energie besparen als zij een aantal investeringen doen - die zich snel terugverdienen - en werken aan bewustwording. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Gelderland.

Het grootste gedeelte van de energierekening van een school betreft verwarming (gas) en verlichting. Wie daarop weet te besparen, houdt aan het einde van het jaar een behoorlijk bedrag over, aldus de onderzoekers. Daarvoor zijn wel investeringen nodig, die zorgen voor de juiste inregeling van installaties, afstelling van warmte en ventilatie per lokaal. Gebruik van led-verlichting in plaats van klassieke tl-buizen, en de aanschaf van moderne, energiezuinige HR107-ketels helpt ook om de kosten terug te dringen. Het zijn investeringen die zich in vijf jaar kunnen terugverdienen. Ook zonnepanelen kunnen, na een afweging, een goede investering zijn. Daarnaast zijn acties nodig om het gebruikersgedrag te veranderen. Lichten uit, digi-borden en andere ict-apparatuur uitschakelen bijvoorbeeld; die bewustwording bij leerlingen en docenten kan veel energie besparen, te meer omdat het gebruik van computers op school verder toeneemt.

Besparingspotentieel 30% op elektra, 10% op gas

Het bureau baseerde het gas- en elektraverbruik op energiescans. Voor een gemiddelde vo-school van 7.710 m² is de energierekening ongeveer 174.000 euro per jaar, waarvan het grootste gedeelte (bijna 140.000 euro) voor elektriciteit is. Een school die maatregelen neemt die zich binnen vijf jaar terugverdienen, kan 10% op het gasverbruik en 30% op het elektriciteitsverbruik besparen. Die besparingen leiden ook nog eens tot een CO2-emissiereductie van 9000 ton.

Besparingen kunnen verschillen per school

Het onderzoek is uitgevoerd door Cailin Partners, in opdracht van de provincie Gelderland. Die wilde weten of sportaccommodaties en scholen (basis- en voortgezet onderwijs) ruimte en mogelijkheden hebben om te besparen op energiekosten. De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens in de provincie Gelderland, maar ook scholen in andere provincies kunnen er hun voordeel mee doen. Het echte verbruik van een school hangt af van de grootte en staat van het gebouw; de besparingsmaatregelen en -voordelen kunnen dus per school verschillen.

Lees meer in het rapport 'Besparingspotentieel Gelderse Sportaccommodaties en Scholen' (onderzoek uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland, augustus 2015).