“Je krijgt een stukje bagage die je kunt meenemen naar je school”
22 april 2025
Alinka was op zoek naar een leergang met zowel theorie als intervisie, zonder dat ze daarvoor dagenlang uit de school moest komen. “Het is in je eerste jaar ook zoeken naar de balans tussen in de school zijn en scholing voor jezelf volgen”, vertelt ze. “Daarom paste de omvang van het leertraject bij mijn keuze om zoveel mogelijk op school te zijn en tegelijkertijd aan mijn eigen professionele ontwikkeling te werken. Je bent doordeweeks met zoveel dingen bezig en je wordt eigenlijk opgeslokt door de nieuwe functie en een nieuwe school. Ik moest mezelf echt dwingen om de tijd te nemen om te reflecteren.”
In de ochtend krijgen de deelnemers theorie en tips aangereikt van experts en ervaringsdeskundigen, en in de middag gaan ze uiteen voor intervisie. “De opbouw was erg fijn. Je krijg kennis over: wat houdt bestuurder zijn in? Hoe kun je goed samenwerken met de MR en de RvT? Je krijg een stukje bagage die je kunt meenemen naar je school. En ’s middags ga je met elkaar in gesprek. Dan merk je dat iedereen zoekende is en je niet de enige bent die zijn of haar eigen weg nog moet vinden.”
Koppeling theorie en actualiteit
Een uitspraak die Alinka bijbleef was er eentje van Cor van Montfort van de Onderwijsraad: ‘schoolbestuurders moeten intern verbonden zijn en extern samenwerken’. “Het is belangrijk om intern heel stevig verbonden te zijn, maar tegelijkertijd heb je als taak om buiten de schoolmuren te kijken. Wat doen de ontwikkelingen in de maatschappij? Hoe zit het met de leerlingenkrimp, en hoe zoek je daarin de samenwerking? Die koppeling tussen theorie en de actualiteit was erg verhelderend.”
“Het was ook fijn dat Judith Steenvoorden de theorie koppelde aan haar eigen ervaringen met praktische voorbeelden. En dat je meekrijgt dat je best kritisch mag zijn op de maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vorming van de onderwijsregio’s. Niet elke ontwikkeling is per definitie een goede ontwikkeling voor jouw eigen schoolorganisatie, daarin moet je je rol pakken en kritische vragen durven stellen.”
Tips en lessen
Alinka nam meerdere tips en lessen mee uit het traject die ze in haar school toepast. “Eén van de tips was: zorg dat je heel duidelijk de rolverdeling en een kwaliteitssysteem inricht, zodat iedereen weet wie waarvoor verantwoordelijk is. En zorg ook dat je tegengeluid rondom jezelf organiseert. Hoe verder je in de school doorontwikkelt, hoe groter je de afstand tussen mensen voelt. Tegengeluiden uiten gaat dan niet altijd vanzelf.”
Mede naar aanleiding van deze laatste tip nam ze het initiatief om een 360-graden feedbackronde te organiseren. Niet via een vragenlijst, maar door met anderen in gesprek te gaan. “De voorzitter van onze Raad van Toezicht heeft verschillende mensen uit de school geïnterviewd. Zo konden we vanuit een onafhankelijke positie input ophalen over mij en mijn functioneren. Die input is vervolgens met mij besproken en dat was voor mij ontzettend waardevol.”
Wat is uiteindelijk de grootste meerwaarde van het traject? Alinka: “Het reflecteren op je eigen rol en daarover sparren met gelijkgestemden. Het traject helpt je om wegwijs te worden in het beroepsprofiel en de Code Goed Bestuur, je breidt je netwerk uit en het helpt je om te reflecteren op je nieuwe rol.”