Smartphonebeleid op school
Smartphones op school en in de klas: verbieden of toestaan? In Frankrijk is er al een aantal jaar een landelijk verbod en ook in Nederland is er volop discussie. Smartphones kun je gebruiken in de les, maar ze kunnen ook voor afleiding zorgen. Waar je als school uiteindelijk ook voor kiest, het is noodzakelijk om de aanwezigheid van smartphones doordacht te reguleren. Hoe pak je dat goed aan?
Vijf praktijkvoorbeelden
De VO-raad sprak vijf scholen die elk een eigen beleid ontwikkelden en daar naar tevredenheid mee werken.
1. Smartphonebeleid op Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert: Op het CSB gaan de smartphones in elke les in de telefoontas en mogen ze er alleen uit als ze in de les worden gebruikt. De school startte met dit beleid aan het begin van dit kalenderjaar. Directeur Judith van der Boom neemt ons mee in de overwegingen en ervaringen van de school.
2. Smartphonebeleid op Eligant Lyceum: Het Eligant Lyceum heeft een 'thuis of in de kluis'-beleid voor smartphones. Marieke van Loo, teamleider van de brugklas en Stieneke Laarman, teamleider van de middenbouw, nemen ons mee in de overwegingen en ervaringen van de school.
3. Smartphone beleid op het Fortes Lyceum: Op het Fortes Lyceum worden smartphones in een deel van de lessen ingezet. Een belangrijk doel van de school is dat leerlingen zelfregulerend en zelfbewust worden in hun omgang met digitale technologie. Directeur Wim Langens neemt ons mee in de overwegingen en ervaringen van de school.
4. Smartphonebeleid op het Marecollege: Op het Marecollege zijn mobieltjes verboden in de pauzes en in de les, tenzij het past in een les en de docent dat aangeeft. Rector Sander Roodink neemt ons mee in de overwegingen en ervaringen van de school.
5. Smartphonebeleid op GSG Guido Arnhem: Op GSG Guido is er sinds kort in de onderbouw een verbod op het gebruik van mobiele telefoons, ook in de pauzes. Locatiedirecteur Janine van Drieënhuizen neemt ons mee in de overwegingen en ervaringen van de school.