Over de Code Goed Onderwijsbestuur VO
Per 6 juni 2019 geldt de geactualiseerde Code Goed Onderwijsbestuur VO. Deze is gebaseerd op vier principes - verantwoordelijkheid, professionaliteit, integriteit en openheid – en bevat ook 20 good practices voor toepassing van deze principes binnen de eigen onderwijsorganisatie en zijn regionale context. Daarnaast kent de code vier ‘pas toe-bepalingen’ die gelden als lidmaatschapseis van de VO-raad en waaraan vanzelfsprekend moet worden voldaan.
De code bevat basisvoorwaarden voor goed bestuur en intern toezicht en is voor het overige en belangrijkste deel een ondersteunend, richtinggevend en ter inspiratie bedoeld instrument om de governance van onderwijsorganisaties te helpen vormgeven en de maatschappelijke opgave van het onderwijs te realiseren.
Over de commissie Code Goed Onderwijsbestuur
In 2020 is een commissie Code Goed Onderwijsbestuur VO ingericht, bestaande uit bestuurders en intern toezichthouders. De commissie heeft een tweeledige opdracht:
- het stimuleren van de toepassing van de principes uit de Code Goed Onderwijsbestuur VO (o.a. door regionale bijeenkomsten) en het in gesprek gaan met bestuurders over specifieke onderwerpen (bijv. regionale samenwerking of het samenspel tussen bestuur en intern toezicht);
- het aanspreken van individuele leden op naleving van de pas toe-bepalingen. Leden van de commissie kunnen, indien nodig, zelfstandig melding maken bij de onafhankelijke governancecommissie. Daarnaast wordt in opdracht van de commissie onderzoek gedaan naar de naleving van de pas toe-bepalingen.
Profiel en samenstelling
De commissie bestaat uit bestuurders en intern toezichthouders. Hiervoor is gekozen omdat goed bestuur niet enkel bij het bestuur ligt, maar ook bij de intern toezichthouder. Voor leden van de commissie gelden onderstaande vereisten:
- Actief als bestuurder of intern toezichthouder in het voortgezet onderwijs.
- Doortastend en bereid om in gesprek met collega's good governance te stimuleren. Heeft ideeën over hoe de commissie hier proactief mee omgaat.
- Oplossingsgericht en bereid om de sector verder te helpen.
- Staat achter de code en de pas toe-bepalingen.
- Integer en open over eventuele belangen bij andere organisaties.
- Is rolvast en vertoont zelf voorbeeldgedrag. Er is geen schijn van onverenigbaarheid van rollen dan wel belangenverstrengeling.
- Beschikt over een onafhankelijke geest en is in staat een onafhankelijk en objectief beeld te vormen.
Qua samenstelling worden de volgende criteria meegewogen:
- uit verschillende delen van het land;
- bestuurders van zowel grote als kleine organisaties;
- diversiteit qua gender.
De commissie bestaat in de basis uit zes bestuurders en drie intern toezichthouders. De leden van de commissie werken met een termijn van drie jaar, met mogelijkheid tot één herbenoeming. Deze vacature richt zich op een bestuurder. Via de VTOI-NVTK is de werving voor een lid dat intern toezichthouder is gestart.
Overige informatie
Zie voor meer informatie over de huidige samenstelling en het reglement de webpagina over de commissie. De commissie vergadert vier keer per jaar. Vergaderingen vinden in principe plaats bij de VO-raad in Utrecht. De tijdsinzet (vergaderingen en werkzaamheden als commissielid) wordt aan het bestuur vergoed.
Interesse in deelname aan de commissie?
Als u belangstelling heeft verzoeken wij u graag voor 20 december aanstaande te reageren, door het sturen van een CV en motivatiebrief naar codegoedbestuur@vo-raad.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Tammy van Son, senior beleidsadviseur en secretaris van de commissie, via bovenstaand emailadres.
Een voordrachtscommissie bestaande uit een vertegenwoordiging van de commissie Code Goed Onderwijsbestuur VO, voert gesprekken met de kandidaten. Deze gesprekken vinden digitaal plaats.
Het bestuur van de VO-raad zal de nieuwe leden van de themacommissie zo snel mogelijk na de voordracht benoemen.