Veel vo-scholen hebben te maken met de instroom van – een groter aantal - nieuwkomersleerlingen die vanuit de Internationale Schakelklassen (ISK’s) doorstromen naar het reguliere onderwijs. Het bieden van passende ondersteuning aan deze leerlingen, gericht op bijvoorbeeld taalontwikkeling, brede (talent)ontwikkeling en welbevinden, blijft ook in het reguliere onderwijs essentieel. Hoe geef je als school invulling aan deze begeleiding? Wat is er mogelijk en waar moet je allemaal aan denken? 

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst ‘Hoe organiseer je een goede landing in het VO voor ISK-leerlingen?’ op 8 april delen verschillende vo-scholen hoe zij zorgen voor een goede landing en begeleiding voor deze leerlingen in het reguliere vo. Zij delen hun inzichten, tips en geleerde lessen. Wil je nieuwkomersleerlingen in jouw school de begeleiding geven die ze nodig hebben? Meld je nu aan! 

Let op: In juni 2024 vond ook een inspiratiebijeenkomst plaats over ditzelfde thema. Was je daar bij aanwezig? In deze bijeenkomst komt deels dezelfde inhoud aan bod, omdat twee van de drie sprekers opnieuw hun verhaal delen.  

 

Wat kun je verwachten? 

Tijdens deze bijeenkomst delen drie scholen hoe zij de doorstroom naar- en begeleiding van ISK-leerlingen in het reguliere vo hebben ingericht. Als deelnemer kan je er elementen of onderdelen uit halen die toepasbaar zijn binnen jouw eigen schoolcontext.  

Na de drie presentaties worden de deelnemers in groepen verdeeld, en kun je verdiepende vragen stellen.  Zo kun je inzoomen op de elementen die bij jouw schooleigen situatie passen.

Wat levert het op? 

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst: 

  • Krijg je vanuit verschillende perspectieven inspiratie en voorbeelden; 
  • Krijg je vanuit die voorbeelden praktische tips en handvatten over doorstroom naar regulier onderwijs;  
  • Delen LOWAN-vo en de VO-raad handige documenten en vertelt LOWAN welk aanbod zij hebben voor reguliere vo-scholen; 
  • Is er ruimte voor uitwisseling met andere ISK's en vo-scholen. 

Voor wie?  

De bijeenkomst is voor schoolleiders en andere onderwijsprofessionals die betrokken zijn bij de doorstroom van ISK-leerlingen naar het regulier onderwijs.  

Over de sprekers

Saskia Stellingsma, coördinator van het Expertisecentrum Anderstaligen Groningen (ECAG) vertelt over schakelarrangementen. Dit betreft een duaal traject waarin vervolgschoolcoaches vanuit het ECAG en de reguliere school nauw samenwerken. Onderdeel daarvan is het aanbieden van een praktische scholing over hoe je aan de slag kan met de nieuwkomersleerlingen. Dit komt voort vanuit de ambitie dat reguliere scholen zelf de expertise ontwikkelen om nieuwkomersleerlingen op maat te ondersteunen en begeleiden. 

Monique Mulder, locatieleider en leidinggevende bij ISK Metzo College, geeft inzicht in hoe een meelooptraject wordt georganiseerd en vertelt over het belang van de samenwerking met ook de ouders van leerlingen. Daarnaast zal ze inzoomen op hoe ze omgaat met weerstand en het zoeken naar ruimte waarin het juiste pad voor de leerling wordt gekozen. Ook neemt ze in haar verhaal mee hoe de doorstroom naar praktijkonderwijs en vso wordt ingericht. 

Irene Duden en Anne-Marie Verburg, teamleider en trajectbegeleider bij ISK Walcheren, vertellen over hoe leerlingen doorstomen naar het vo en het mbo, passend bij hun capaciteiten en de behaalde NT2 streefniveaus (op basis van de LOWAN Leerlijnen/uitstroomprofielen).  

Om de kans op succesvolle leerloopbaan in het vo te vergroten, is er een samenwerking in de regio tot stand gebracht. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Er is een eigen brochure rondom de overstap ontwikkeld 
  • De warme overdracht en zachte landing worden steeds beter vormgegeven 
  • Er werken er overstapcoaches om de leerlingen te begeleiden 
  • Er is een provinciale opleiding gestart om vo-docenten te scholen in de opvang en begeleiding van NT2 leerlingen.  

 

Veel vo-scholen hebben inmiddels een goed ontwikkeld en gedragen NT2 beleid voor nieuwkomersleerlingen. Tijdens de presentatie neemt zowel ISK Walcheren als een reguliere vo-school waar de leerlingen naar doorstromen je mee in bovengenoemde ontwikkelingen. 

Waar en wanneer?

Deze online-inspiratiebijeenkomst is op 8 april van 15.00 tot 16.30 uur. 

De kosten

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. 

Meedoen?

Meld je hier vóór 5 april aan. 

Vragen?

Heb je vragen over deze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 – 23 24 880. 

Direct aanmelden