Tijdens dit event van het ministerie van OCW kunnen leerlingen uit het vo en vso elkaar ontmoeten en gaan zij samen onder begeleiding aan de slag met ideeën om het onderwijs op hun school inclusiever te maken. Voor hun begeleiders vanuit school zijn er op maat gemaakte sessies; ook kunnen zij in gesprek met experts van onder meer OCW en het Steunpunt Passend Onderwijs. Aan het einde van de dag neemt iedereen een rugtas vol inzichten, tips en plannen mee, waarmee jullie op school verder aan de slag kunnen.

Data en tijden

Dit event kent twee dagen:

  • Dag 1 (dinsdag 28 januari 2025) richt zich op leerlingen uit het vo en het vso (tot en met 20 jaar)
  • Dag 2 (woensdag 29 januari 2025) richt zich op leerlingen uit de bovenbouw van het po, het sbo en het so (vanaf 9 jaar)


De bijeenkomst vindt op beide dagen plaats van 10:00 – 15:30 uur (inloop vanaf 9 uur).

Locatie

Congrescentrum Spant!, Bussum.

Er is een pendelservice die leerlingen, begeleiders en mogelijke hulpmiddelen vanaf station Bussum naar de locatie kan brengen. Zijn er nog twijfels over deelname vanwege vervoersmogelijkheden? Neem dan contact op met Kari Dooren via k.m.dooren@minocw.nl.

Programma

Voor leerlingen
Leerlingen kunnen elkaar op deze dagen ontmoeten en zich verdiepen in elkaars leefwereld. Ook leren ze meer over wat inclusief onderwijs is en hoe  je scholen inclusiever kunt maken. Hierbij krijgen ze begeleiding van professionals en sprekers zoals Redo Ait Chitt (lid van de internationale breakdance groep ILL-Abilities en winnaar van de prestigieuze dansprijs ‘De Zwaan’).  Ook zijn er workshops en tal van activiteiten op het gebied van de inrichting van het onderwijs, sport, kunst en creativiteit.

Met behulp van de opgedane inspiratie gaan leerlingen uit het vo en vso vervolgens samen aan de slag met concrete ideeën om het onderwijs op hun eigen school, alsook de gehele onderwijssector, inclusiever te maken. Ze werken hierbij ook aan belangrijke burgerschapsvaardigheden, zoals samenwerken en verantwoordelijkheid nemen binnen de samenleving.

Voor onderwijsprofessionals
Onderwijsprofessionals die de leerlingen begeleiden, kunnen deelnemen aan op maat gemaakte sessies en gesprekken met onderwijsexperts van onder andere het ministerie van OCW en het Steunpunt Passend Onderwijs. Zij krijgen hierbij direct toepasbare tips en inzichten om het onderwijs inclusiever te maken.  

Ook jongerenpartijen die jongeren een stem geven, zoals Laks, LBVSO, 'Stem van de vso-leerling' en de Adviesraad Eigenwijsheid, zijn aanwezig.

Kosten

Geen

Aanmelden

Scholen kunnen zich aanmelden met een groep van 10 tot 25 leerlingen. Dit kan een (deel van een) klas zijn, maar ook een andere samenstelling. Daarnaast zijn er twee plekken beschikbaar voor begeleiders vanuit het schoolteam. Dit kunnen leraren, schoolleiders, ondersteuners, persoonlijk begeleiders, maar ook ouders zijn. Als meer begeleiding gewenst is, dan kijkt het ministerie van OCW graag in overleg naar de mogelijkheden.

Direct aanmelden