Dat er hard wordt gewerkt door leraren in jouw team staat buiten kijf. Helaas is het soms wel zoeken naar verbinding, samenwerking en werkplezier. Is dit herkenbaar? In dit leernetwerk ‘Van gelukkige leraren leer je meer’ richten we ons specifiek op het bevorderen van het welbevinden van leraren, met aandacht voor veerkracht, samenwerking en professionele groei binnen schoolteams. Tijdens vijf bijeenkomsten, startend op 6 februari 2025, ga je hier als schoolleider onder begeleiding van een procesbegeleider mee aan de slag. In het leernetwerk kom je alles te weten over het verbeteren van het welbevinden van jouw leraren.
Dit leernetwerk zit vol, je kunt je inschrijven voor de wachtlijst.

 

Het welbevinden van het team vormt de basis voor een positieve en professionele schoolomgeving waarin leerlingen én leraren zich veilig, gewaardeerd en gemotiveerd voelen om te leren. Een emotioneel veilige en voorspelbare omgeving draagt immers bij aan de prestaties van de leerlingen. Bovendien toont onderzoek aan dat leerlingen van gelukkige leraren, hogere cijfers halen (Briner & Dewberry, 2007). Het welbevinden van leraren hangt onder meer samen met werkdruk en werkplezier en speelt een belangrijke rol bij duurzame inzetbaarheid en het behoud van leraren voor het vak.  

‘’Een bevlogen leraar kan zijn of haar leerlingen inspireren met hoop en optimisme zodat zij meer zin krijgen om te leren. Als leraren gelukkig zijn, straalt dat af op leerlingen, met alle positieve effecten van dien.’’Elsemieke, adviseur Welbevinden op School

Wat kun je verwachten?  

Dit leernetwerk biedt jou als schoolleider de gereedschappen en inspiratie om samen met jouw team te werken aan het welbevinden van leraren. Je leert over belangrijke thema’s zoals groepsdynamiek, omgaan met ouders en sociaal-emotioneel leren, en hoe deze factoren het werkgeluk van leraren beïnvloeden. Via werkvormen, geleerde lessen en praktische tips ontdek je hoe je als schoolteam kunt bijdragen aan het verbeteren van het welbevinden van jullie leraren. De kennisuitwisseling met andere scholen staat centraal, waarbij de inhoudelijke expertise en concrete tools van onder andere het Trimbos-instituut worden ingezet. 

Er is ook aandacht voor het beleid: schoolleiders die een ondersteunende en inspirerende omgeving bieden, bevorderen zowel het welzijn van leraren als de schoolontwikkeling. Beleid dat focust op professionele ontwikkeling, werk-privébalans en mentale gezondheid draagt bij aan het behoud van leraren en de voortdurende schoolverbetering.  

Wat levert het op?  

Na deelname aan dit leernetwerk:  

  • Begrijp je de relatie tussen het welbevinden van leraren en leerlingen;   
  • Beschik je over concrete handvatten om het welbevinden van je team te bevorderen;  
  • Heb je inzicht in de huidige situatie op jouw school en hoe je deze kunt verbeteren.  
  • Heb je inspiratie opgedaan door de ervaringen en goede voorbeelden van andere scholen.  
  • Weet je hoe je jouw school kunt versterken door gezamenlijk te werken aan het welbevinden van leraren.   

Voor wie?  

We nodigen schoolleiders, teamleiders, betrokken leraren en HR-professionals uit om samen deel te nemen aan dit leernetwerk. Of je nu al werkt aan het welbevinden van je team of er juist meer over wilt leren, dit netwerk biedt jou de kans om écht verschil te maken.  

Waar en wanneer?   

Het leernetwerk komt vijf keer samen van 13.00 – 16.00 uur (met lunch vanaf 12.30 uur) op de volgende data:   

  • Donderdag 6 februari 2025  
  • Maandag 7 april 2025  
  • Dinsdag 10 juni 2025  
  • Maandag 29 september 2025  
  • Dinsdag 25 november 2025  

Locatie

Dit leernetwerk vindt plaats op een centrale locatie in het land. De exacte locatie wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

De kosten    

Deelname aan dit leernetwerk is kosteloos. Wel verwachten we aanwezigheid bij alle bijeenkomsten en gaan we ervan uit dat je bereid bent om goede praktijkvoorbeelden en materialen als inspiratiebron voor andere scholen, als ook buiten het leernetwerk, te delen.     

Meedoen?    

Meld je vóór 27 januari hier aan voor dit leernetwerk. Na aanmelding zal de procesbegeleider zo snel mogelijk contact met je opnemen om een eerste afspraak te plannen. In dit kennismakingsgesprek: 

  • Krijg je meer informatie over het leernetwerk 
  • Bespreken jullie je motivatie en leerdoelen ten aanzien van het versterken van het welbevinden van leraren 
  • Overleg je met de procesbegeleider of je deelname aansluit bij die van andere deelnemers in het leernetwerk. 

 

Meld je tijdig aan: het leernetwerk heeft een beperkt aantal plekken.    

Let op: Voor het leren in samenhang met schoolontwikkeling is het van belang dat ten minste twee personen van een school aan het leernetwerk deelnemen. 

Vragen?    

Heb je vragen over het leernetwerk? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 232 48 80. 

Dit leernetwerk wordt georganiseerd vanuit het programma Voortgezet Leren. Het programma biedt inspiratie, handvatten en concrete tools voor het realiseren van schoolontwikkeling; de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. Bekijk hier wat Voortgezet Leren voor jou kan betekenen.
Direct aanmelden