Ben je werkzaam binnen het voortgezet onderwijs als leidinggevende in het middenmanagement en heb je ambities om eindverantwoordelijk schoolleider te worden (ook wel rector of directeur genoemd)? Of ben je leidinggevende in een andere sector en overweeg je de overstap te maken? Door deelname aan het leertraject Oriëntatie op eindverantwoordelijk schoolleider krijg je zicht op de inhoud van deze rol en inzicht in je eigen leiderschapskwaliteiten en persoonlijke eigenschappen. Je kunt vervolgens een weloverwogen keuze maken voor een volgende stap in je loopbaan.   
 

Voor wie?

Het leertraject Oriëntatie op eindverantwoordelijk schoolleider is ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden in het middenmanagement in het voortgezet onderwijs en zij-instromende leidinggevenden die de mogelijkheden van een rol als eindverantwoordelijk schoolleider willen verkennen.
 

Wat levert het op?

Na deelname heb je:

  • Je verdiept in de inhoud van de functie van eindverantwoordelijk schoolleider;
  • Kennisgemaakt met het speelveld van de eindverantwoordelijk schoolleider en de verantwoordelijkheden die hierbij horen;
  • Inzicht verkregen in de wijze waarop de leiderschapspraktijken en jouw persoonlijke kwaliteiten daarbij aansluiten;
  • Toegang tot een netwerk van anderen die zich oriënteren op de rol van eindverantwoordelijk schoolleider;
  • De kennis om een weloverwogen keuze te maken of het eindverantwoordelijk schoolleiderschap de volgende stap is in je loopbaan;
     

Programma op hoofdlijnen

Het programma neemt de uitgangspunten van loopbaanleren als leidraad: een proces van voortdurend actief en bewust werken aan de eigen ontwikkeling om ‘klaar’ te zijn op het moment van loopbaankeuzes. Het programma is zo ingericht dat het leren tijdens en tussen de bijeenkomsten door plaatsvindt. De inhoud van het programma is samengesteld met medewerking van diverse eindverantwoordelijk schoolleiders die ook gedurende het programma aanwezig zullen zijn.

We focussen ons deze eerste dag op de inhoud en context van de rol van eindverantwoordelijk schoolleider. De beroepsstandaard van de schoolleider wordt bekeken en de benodigde leiderschapspraktijken en persoonlijke kwaliteiten. We bespreken onder andere:

  • Expliciet wat het vak inhoudt;
  • Waarin het anders is dan je huidige rol. Denk hierbij aan onderwerpen als kwaliteitsontwikkeling, inspectie en in- en externe samenwerkingen, o.a. met het bestuur en de MR;
  • Welke verschillen er zijn voor het vervullen van deze rol in een grote gemeenschap tegenover een eenpitter.
     

In de tweede bijeenkomst kijk je naar jezelf in je toekomstige rol als eindverantwoordelijk schoolleider. Wat is jouw visie op onderwijs en wat zijn je kernwaarden? We gaan ook concrete, actuele casussen bespreken en welke afwegingen je hierbij kunt maken. We helpen elkaar om je verder te verdiepen wat de rol van eindverantwoordelijk schoolleider is en of die rol bij jou zou passen.   

In de derde bijeenkomst staan de opbrengst en het vervolg centraal. Is het worden van eindverantwoordelijk schoolleider een passende volgende stap in je loopbaan? We hebben aandacht voor werving- en selectieprocedures en waar je op moet letten als je wilt solliciteren op een functie als eindverantwoordelijk schoolleider. Ook kijken we naar het organiseren van een goede start.
 

Sprekers

Gerdine Jongeneel

Gerdine Jongeneel startte in 2021 als directeur op het Hilfertsheem College en heeft een grote affiniteit met het vmbo-onderwijs en de doelgroep. Ze heeft jarenlange ervaring opgedaan in het onderwijs, onder andere als docent Engels op het Oosterlicht College in Nieuwegein en teamleider op het Minkema College in Woerden. In haar huidige functie komen al haar eerdere ervaringen in het onderwijs samen. Ze heeft in de loop der jaren kennisgemaakt met allerlei facetten van goed leiderschap.

Mark de Kievit

Mark de Kievit is sinds 2020 rector bij het Fioretti College Lisse en tevens sinds 2019 lid van de comissie Arbeidsvoorwaarden schoolleiders van de VO-raad. Eerder werkte hij als docent geschiedenis, teamleider havo en conrector havo/vwo. Door meer dan 20 jaar werkervaring in het onderwijs heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld, met als centrale boodschap dat het onderwijs liefde voor een leven lang leren moet aanwakkeren.
 

Praktische informatie

Data: 

 

  • Dag 1: woensdag 22 januari 2025, 10:00 - 17:00 uur
  • Dag 2: woensdag 12 maart 2025, 10:00 - 17:00 uur
  • Dag 3: woensdag 9 april 2025, 10:00 - 17:00 uur

Locatie: 

Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht

Kosten: 

Deelname aan het traject bedraagt €450,00 (excl. BTW). 

Inschrijven: 

Meld je aan via dit formulier.

Vragen? 

Voor vragen over dit leertraject kun je contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Oriëntatie op eindverantwoordelijk schoolleider.

Direct aanmelden