Steeds meer schoolorganisaties werken samen in de regio. Veel samenwerkingspartners zullen medio oktober 2024 een subsidieaanvraag indienen voor de vorming van een onderwijsregio. Maar dit is slechts een begin; echte samenwerking en resultaten moeten nog volgen. Deze masterclass, georganiseerd door de PO-Raad en VO-raad, ondersteunt en inspireert betrokkenen bij de vorming van onderwijsregio's, ongeacht waar ze staan in het proces.

Complexe maatschappelijke opgaven vragen om transities en nieuwe ideeën. Die behoefte schuurt met de wereld waarin we gewend zijn te werken: een wereld die gebaseerd is op processen, structuren en controle. Een wereld waarin we geen fouten mogen maken en waarin we zoveel mogelijk van tevoren willen vastleggen en regelen. Geen gunstig recept voor de uitdagingen die voor ons liggen.

Wat we nodig hebben, is vertrouwen. Vertrouwen ontstaat als mensen gezamenlijk een reis aangaan, door samen te bouwen. Een reis met tegenslagen en problemen die je als groep overwint en ten goede keert. Door samen trots te zijn, ook als er dingen misgaan. Verantwoordelijkheid nemen, elkaar aanspreken, eigenaarschap ervaren.

Herken je de volgende vragen:

  • Maar hoe behoud je de controle over deze samenwerking en doe je recht aan ieders belangen? 
  • Hoe zorg je nou dat je dichtbij je maatschappelijke opgave blijft?


Neem dan deel aan deze masterclass. Ons doel is jou te inspireren en praktische handvatten te geven om jouw plannen voor een onderwijsregio vorm te geven. We helpen je de balans te vinden tussen samenwerking, controle en het blijven richten op de maatschappelijke opgave. Zo kun je samen met anderen uitdagingen overwinnen en trots zijn op het gezamenlijke proces.

Programma

Procesbegeleider Esther Klaster neemt ons deze dag mee in opgavegericht werken en de bijbehorende vraagstukken. Complexe maatschappelijke opgaven vereisen samenwerking tussen diverse partijen, elk met hun eigen rollen en motieven. Hoe zorgen we voor betekenisvolle samenwerking bij het aanpakken van deze opgaven?

In de ochtend neemt gastspreker Daan Quakernaat ons, met de metafoor van ‘kathedralen bouwen’, mee in het proces. Vertrouwen ontstaat wanneer mensen gezamenlijk een reis aangaan, door samen te bouwen. Het is een reis vol tegenslagen en uitdagingen die je als groep overwint en omzet in positieve resultaten.

In de middag vertalen we, met behulp van materialen en modellen uit het boek 'Samenwerken aan maatschappelijke opgaven' (De Caluwé & Kaats, 2023), de inzichten uit de ochtend naar de regionale praktijk.

Lees meer over de sprekers

Esther Klaster

Esther Klaster begeleidt de masterclass. Haar expertise ligt bij regionale samenwerking en netwerken binnen de onderwijs- en arbeidsmarkt. Op dit thema is ze in 2015 gepromoveerd aan de Universiteit Twente.

Esther is adviseur en procesbegeleider bij SvRK. Vanuit deze rol begeleidt zij scholen en andere onderwijsinstellingen bij hun bestuurlijke en regionale samenwerkingsvraagstukken. Esther was ook lid van het ontwerpteam dat het adviesrapport 'Denken, doen en doorpakken in de regio' publiceerde (juni 2022).


Daan Quakernaat van ‘Ga kathedralen bouwen’


'Ga kathedralen bouwen' is een verhaal over de angst en passie. Over de angst om controle te verliezen. Over passie die nodig is om iets tot stand te brengen. Met controle is niets mis. Maar teveel controle leidt tot angst voor risico en gebrek aan passie die nodig is voor verandering, innovatie en groei. We zijn terecht gekomen in een wereld van managers, planning, proces en bureaucratie. Een wereld waarin we geen fouten mogen maken. Waarin we alles van te voren willen vastleggen en regelen.

Echter, we moeten transities vormgeven. We moeten aan de slag met nieuwe ideeën. Bij uitstek zaken die zich niet lenen voor planning en controle. Wat we nodig hebben is vertrouwen. Vertrouwen ontstaat als mensen gezamenlijk een reis aangaan. Een reis met successen maar ook tegenslagen, die je als groep overwint, waar je trots op kan zijn. Het is tijd om kathedralen te bouwen!

Datum en tijd

22 november 2024, van 10.00 tot 16.00 uur 

Locatie

Instituut voor Wijsbegeerte, Dodeweg 8, Leusden

Voor wie

De masterclass is voor bestuurders en anderen die betrokken zijn bij de vorming en doorontwikkeling van onderwijsregio's. Denk aan regionale projectleiders, programmamanagers, stafmedewerkers, directeuren, schoolleiders en leraren. 

Aanmelden 

Direct aanmelden