Over het thema
De samenleving staat op dit moment voor meer dan genoeg grote vragen en urgente uitdagingen, en dit geldt ook voor het onderwijs. Grote maatschappelijke kwesties zoals klimaat, energie en ongelijkheid worden meer en meer voelbaar op individueel niveau. De negatieve geluiden hieromtrent nemen toe: psychische klachten, prestatiedruk en een gebrek aan vertrouwen in (en verbondenheid met) anderen.
Hans Boutellier spreekt in die context over Polarisatie en het onderwijs. Wat is polarisatie eigenlijk en waarom is dat in deze tijd zo’n belangrijk onderwerp? Hij baseert zich daarbij op zijn boek Het nieuwe Westen, waarin hij de relatie legt met de huidige identiteitspolitiek: eigen emotie eerst’. De sociale spanningen spelen ook in de klas, waarbij jongeren zo sterk op zoek zijn naar hun positie in de samenleving.
Zoals altijd is er ruimte voor ontmoeten, samen leren en meepraten over belangrijke thema's voor de sector. We sluiten af met een diner.
Programma
14:30 - Inloop
15:00 - Welkom en updates vanuit regiobestuur en Schoolleiders VO
15:15 - Interactieve sessie met prof. dr. Hans Boutellier
16:15 - Pauze
16:30 - Workshop (keuze op de dag zelf)*
17:45 - In gesprek met Henk Hagoort (voorzitter VO-raad) over de actualiteiten
18:30 - Diner
*Workshops (kies er één uit bij aanmelding)
A: Omgaan met polarisatie | prof. dr. Hans Boutellier
We bespreken gezamenlijk de handelingsperspectieven bij spanningen op school en in de klas. Van deelnemers wordt gevraagd cases in te brengen, waarna we samen bekijken hoe je er het beste mee om kunt gaan.
De workshop is een verdieping op de lezing, waarbij ook ruimte is voor het bespreken van vragen, reacties en ervaringen.
B: Durven bespreken van controversiële onderwerpen met klas en team | Jonas Vergeldt (docent maatschappijleer) en Ron Dorreboom (gepensioneerd schoolleider)
Iedere school stoeit met de extreme uitingen in onze gepolariseerde samenleving. Hoe deal je hiermee als schoolleider, hoe maak je dit bespreekbaar in je school en hoe ondersteun je je medewerkers om hier zorgvuldig aandacht aan te besteden?
Tijdens deze workshop start Jonas met een theoretisch kader uit het promotietraject Dialoog+ van de Hogeschool van Amsterdam. Na het theoretische kader neemt Ron de deelnemers mee in het ‘hoe’ je als leidinggevende deze gesprekken in je team kan faciliteren. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers.
C: Samen leren, samen leven | Nederlands Jeugd Instituut (NJi)
We zijn allemaal anders. School is een plek waar veel verschillen samenkomen, en is een plek om jongeren te steunen in hun identiteitsontwikkeling. Onderwijsprofessionals willen jongeren laten ontdekken wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden. Dit kan veel mooie momenten opleveren, waar jongeren leren elkaar te tolereren en van elkaar leren. Het kan ook wrijving opleveren, bijvoorbeeld rond een thema als seksualiteit en gender.
In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over samenleven in een diverse samenleving en wat dit vraagt van de positie van het onderwijs. Welke thema’s komen de school binnen? Welke spanningen worden ervaren? En wat betekent dit voor de eigen visie op onderwijs?
Over de spreker
Hans Boutellier is bijzonder hoogleraar Polarisatie en maatschappelijke veerkracht aan de Vrije Universiteit. Hij was gedurende zestien jaar directeur van het Verwey-Jonker Instituut, dat (beleids)onderzoek doet naar sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Sinds 2004 bekleedde hij diverse leerstoelen op het terrein van veiligheid en samenleving. Boutellier schreef honderden publicaties, zowel wetenschappelijk, beleidsgericht als populair, waaronder zes boeken. Hij schreef onder meer De veiligheidsutopie (2002) en De improvisatiemaatschappij (2011). Zijn laatste boek is Het nieuwe Westen, over identiteitspolitiek en polarisatie (2021).
Locatie
De bijeenkomst is op Stad & Esch & Lyceum, Ezingerweg 52, 7943 AZ Meppel.
Kosten
Deze bijeenkomst kost eenmalig € 30,- (inclusief diner).
Contact
De VO-raad bestaat uit 8 onderwijsregio's, elk met een eigen regiobestuur. Ongeveer twee keer per jaar wordt er per regio een bijeenkomst georganiseerd, waar schoolleiders (van teamleider tot rector) en bestuurders van harte welkom zijn! Meer informatie over de regio's en regiobijeenkomsten.