Gemiddeld zit in elke schoolklas één kind dat slachtoffer is van mishandeling. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Maar hoe doe je dat? Daar wordt expliciet aandacht voor gevraagd tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Door het delen van ervaringsverhalen en kennis en het organiseren van activiteiten tijdens de week krijgen jeugdprofessionals handvatten aangereikt om hun aanpak van kindermishandeling te versterken.

In 2024 vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats van maandag 18 november t/m zondag 24 november. Het thema van 2024 is: ‘Laat me niet los.’ Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen.

Wat gebeurt er in de week?

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling en in aanloop ernaartoe komt een aantal ervaringsdeskundigen aan het woord over het belang van gezien worden / niet loslaten, en wat we van hun ervaringen kunnen leren. Ook professionals delen hun kijk op het thema. 

Daarnaast vinden er door het hele land activiteiten plaats in deze week, waarbij organisaties en jeugdprofessionals laten zien hoe zij omgaan met bijvoorbeeld vermoedens van kindermishandeling, in gesprek gaan met elkaar over dilemma’s en ervaringen uitwisselen.  

Zoals elk jaar kunnen ook scholen/onderwijsprofessionals bijeenkomsten bijwonen, zelf een activiteit organiseren en/of de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen in de school. 

​In 2024 organiseert EMMA de Week tegen Kindermishandeling met ondersteuning van het ministerie van VWS, Movisie, het Nederlands Jeugd Instituut (NJi), de Raad van de Kinderbescherming, het CCV, Veilig Thuis, Het LOCK en Stichting Voorkoming Kindermishandeling.