Waarom meedoen belangrijk is
Van bloemetjes en bijtjes naar sexting en consent. De onderwerpen en de focus veranderen met de tijd, maar één ding blijft hetzelfde als je op het vo of mbo zit: liefde, relaties en seks houden je meer bezig dan de stelling van Pythagoras. Dat aandacht voor seks en relaties op school ook anno 2025 nodig is, blijkt wel uit het onderzoek Seks onder je 25e. Het condoomgebruik onder jongeren is flink gedaald, de groep die geen anticonceptie gebruikt groeit en de soa-cijfers stijgen. Jongeren vinden de informatie die ze op school krijgen over relaties en seks onvoldoende. Ze willen niet alleen méér lessen over relaties en seks, maar ook aandacht voor onderwerpen die verder gaan dan voortplanting, zoals online seksualiteit, consent & het aangeven, herkennen en respecteren van wensen en grenzen, plezier en diversiteit. Ook daarom is het belangrijk om het op school op een duidelijke, eigentijdse en persoonlijke manier te hebben over relaties en seksualiteit. Zo geef je leerlingen de tools die ze nodig hebben voor een gezonde benadering van deze thema's.
Vragen die tijdens deze week aan bod komen zijn onder meer:
- Hoe creëer je een veilige sfeer?
- Hoe ga je om met giechelende pubers en het ongemak, misschien ook bij jezelf?
- Weet je wel genoeg van alle onderwerpen?
- Welke lespakketten bestaan er eigenlijk en waar vind je die?
- Hoe overtuig je collega’s dat het om meer gaat dan biologie?
Aanmelden voor Week van de Liefde
Bij aanmelding ontvangen scholen:
- Promotiemateriaal om in school op te hangen;
- Een webinar (voorafgaand aan de week) voor docenten, met tips & tools;
- Toegang tot (online) trainingen & tools;
- Condooms;
- Een lesbrief en een menukaart vol inspiratie en suggesties voor de invulling van de week en een curriculum na de week;
- Het boekje ‘99 vragen over jongeren en seks’, gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek ‘Seks onder je 25e’;
- De Anonieme Week van de Liefde Vragenbox met bijbehorende kaartjes, zodat leerlingen anoniem vragen kunnen stellen.
Voorbereiding en borging
Op de site seksuelevorming.nl vinden scholen ter voorbereiding op de Week van de Liefde meer trainingen, lesmaterialen en praktische tips. Dit aanbod helpt scholen om zowel tijdens als ook na deze week op een goede manier aandacht te besteden aan het thema seksuele en relationele vorming. Zie in dit kader ook de handreiking 'Veilig werken aan het thema relaties & seksualiteit' van Stichting School & Veiligheid.