Aan de slag met open leermateriaal? Maak gebruik van de subsidieregeling

17 september 2024

Scholen die (verdere) stappen willen zetten in het ontwikkelen en benutten van open digitaal leermateriaal kunnen hier vanaf 18 september aanstaande subsidie voor aanvragen.

De middelen worden beschikbaar gesteld vanuit de subsidieregeling ‘Impuls Open Leermateriaal’ (IOL), onderdeel van het gelijknamige Nationaal Groeifondsprogramma. Met dit programma wil het kabinet bereiken dat er meer en beter open digitaal leermateriaal beschikbaar komt en wordt gebruikt door scholen, aanvullend op het bestaande commerciele materiaal. Dit moet de onderwijskwaliteit versterken en het beroep van leraar aantrekkelijker maken; de gedachte is dat leraren met dit open digitaal leermateriaal beter kunnen inspelen op de talenten en behoeften van hun leerlingen.  

Open leermateriaal is al het educatief materiaal dat vrij en publiek beschikbaar wordt gesteld. Leraren kunnen het materiaal zelf aanpassen, combineren, hergebruiken, bewaren en delen. 


Scholen kunnen de subsidie gebruiken voor een van de twee onderstaande activiteiten: 


Subsidie aanvragen

Subsidie aanvragen kan van 18 september tot en met 2 november 2024 via DUS-I. Indien het project door meerdere scholen wordt uitgevoerd, dient het bevoegd gezag van een van deze partijen op te treden als penvoerder.
 

Voorwaarden en meer informatie

De subsidie is beschikbaar voor de schooljaren 2025-2026, 2026-2027 en 2027-2028. Scholen bepalen zelf of ze subsidie aanvragen voor een project van 1, 2 of 3 jaar.

Elke aanvrager is verplicht om ook een bijdrage te leveren aan de activiteiten binnen het netwerk van Impuls Open Leermateriaal, gericht op kennisdeling en professionalisering. Hiervoor is aanvullende subsidie beschikbaar.

Voor alle (aanvraag)voorwaarden en meer informatie over de regeling kan je terecht op de website van DUS-I. Meer informatie over het programma staat op de website van Impuls Open Leermateriaal.
 

Verplicht informatiebijeenkomst bijwonen
Op 26 september en op 3 en 17 oktober zijn er online informatiebijeenkomsten over deze subsidieregeling. Deelname aan een van deze bijeenkomsten is een voorwaarde om in deze ronde subsidie aan te vragen.

Tijdens de bijeenkomst ontvang je meer informatie over de ambities en doelstellingen van het programma en hoe jouw school daaraan kan deelnemen. Daarnaast wordt ingezoomd op de technische zaken en voorwaarden van de regeling en kun je vragen stellen.


Eerdere subsidierondes

Dit is de laatste aanvraagronde voor deze subsidieregeling. Eerder gingen al diverse scholen binnen 57 pilots met de subsidie aan de slag.