Aanpassingen in regelgeving rondom klokkenluiders
11 juli 2023
De richtlijn is niet meteen overgenomen in Nederlands recht maar had wel al directe werking voor werkgevers in het publieke domein. Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden. Een belangrijk gevolg van de richtlijn en dus ook van de wet is dat klokkenluiders niet meer verplicht zijn om kwesties eerst intern (bij de werkgever) te melden, maar er ook voor kunnen kiezen die extern te melden (bij een autoriteit) of zelfs direct een kwestie openbaar te maken.
Gevolgen voor werkgevers
Bovenstaande heeft gevolgen voor werkgevers. De belangrijkste veranderingen zijn:
- De onderwerpen waarover melding kan worden gemaakt worden uitgebreid met het zogenaamde Unierecht
- De doelgroep wordt breder en omvat naast werknemers voortaan ook stagiairs, sollicitanten, aannemers etc.
- De omgekeerde bewijslast – van melder naar werkgever
- Vrijwaring van melder in gerechtelijke procedures
- Direct extern melden (bij het Huis voor Klokkenluiders danwel Stichting Onderwijsgeschillen) is mogelijk. Voorheen moest er eerst intern melding worden gemaakt, hetgeen nog steeds de voorkeur heeft.
- Bescherming van de identiteit van de melder
- Er is een uitgebreide meldprocedure, met daarin aandacht voor:
- Mogelijkheid tot zowel mondelinge als schriftelijke melding
- Ontvangstbevestiging
- Feedback
- Registratieplicht van mondelinge meldingen, conform de wet bescherming klokkenluiders
Op de website van het Huis voor Klokkenluiders staat informatie over de wet- en regelgeving rondom klokkenluiders.
Aangepaste modelklokkenluidersregeling (versie 2023)
Nu de Wet bescherming klokkenluiders op 18 februari jl. in werking is getreden, is het model klokkenluidersregeling conform die wet aangepast. Daarnaast is de regeling ook aangepast zodat samenwerkingsverbanden passend onderwijs VO gebruik kunnen maken van die regeling. De Commissie melden van een misstand en inbreuk op het Unierecht, ondergebracht bij Stichting Onderwijsgeschillen, is daarmee ook opengesteld voor ouders en leerlingen die onderdeel zijn van een samenwerkingsverband en een melding willen maken.
Werkgevers wordt gevraagd na publicatie van het reglement de eigen klokkenluidersregeling te wijzigen. Voor vragen kunt u terecht bij de juridische helpdesk, via juridischehelpdesk@vo-raad.nl.
Het hebben van een klokkenluidersregeling is, vanwege het grote belang dat we hechten aan een goede rechtsbescherming voor klokkenluiders, één van de pas toe-bepalingen (en daarmee een lidmaatschapseis) uit de code goed onderwijsbestuur van de VO-raad.