Aanvullend onderwijs: richtlijnen OCW en brief aan besturen

06 juni 2023

In een brief van 1 juni j.l. praat minister Wiersma de Tweede Kamer bij over de uitvoering van moties over aanvullend onderwijs. Met deze moties verzocht de Kamer Wiersma om scholen actief te ontmoedigen om gebruik te maken van particuliere aanbieders voor betaald aanvullend onderwijs. Indien nodig dienen scholen juist zelf aanvullend onderwijs aan te bieden, binnen bestaande middelen, aldus de motie. De Kamerleden Kwint en Westerveld vroegen de minister ook om reclame vanuit school voor particuliere aanbieders middels afspraken tegen te gaan.

Brief vanuit VO-raad, PO-Raad en OCW aan besturen 

De afgelopen tijd hebben de VO-raad, het ministerie van OCW en de PO-Raad veel gesproken over de ontwikkelingen met betrekking tot aanvullend onderwijs en de moties specifiek. Als uitkomst hiervan sturen het ministerie van OCW, de PO-Raad en de VO-raad voor de zomervakantie een brief naar schoolleiders en bestuurders in het funderend onderwijs met daarin onze gezamenlijke visie op aanvullend onderwijs. Bij deze brief zullen onder andere een richtlijn van OCW en een handreiking met praktijkvoorbeelden van de VO-raad zijn toegevoegd.  

Richtlijnen 

In de brief die de minister vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, deelde de minister al de richtlijnen van OCW. Zo wordt hierin gesteld dat een school (indien nodig) alleen aanvullend onderwijs aanbiedt dat op én van school is en dat scholen bij de inzet van aanvullend onderwijs zo veel mogelijk samenwerken met non-profit organisaties.