Actie nodig voor betere luchtkwaliteit scholen

26 maart 2018

Veel scholen in Nederland kampen met een slechte luchtkwaliteit door gebrekkige ventilatie, zo blijkt opnieuw uit onderzoek van het programma Reporter Radio (NPO Radio 1). Eind december kwam uit de ‘Monitor onderwijshuisvesting po/vo’ al naar voren dat het binnenklimaat op scholen nog veel aandacht behoeft. Dit vraagt actie van alle betrokken partijen: scholen, gemeenten, het kabinet, de kenniscentra rondom onderwijshuisvesting, leveranciers van ventilatiesystemen en de bouwsector.

Een van de belangrijkste oorzaken voor de slechte luchtkwaliteit op veel scholen is dat de mechanische ventilatiesystemen onvoldoende werken. Ook kunnen op sommige scholen de ramen niet open. Op een aantal scholen werkt het ventilatiesysteem wel, maar zorgt het voor zoveel lawaai of voor zulke hoge energie- en/of onderhoudskosten dat het vaak wordt uitgezet. Hierdoor is er een gebrek aan frisse lucht, en is het in de winter vaak te koud en in de zomer te warm. Het gebrekkige binnenklimaat zorgt voor gezondheidsklachten bij leerlingen en leraren, zoals hoofdpijn en misselijkheid, en heeft een negatief effect op hun (leer)prestaties, zo blijkt uit het onderzoek.

Goede ventilatie is daarom een belangrijk aandachtspunt bij de bouw van scholen (waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn) en bij het onderhoud (verantwoordelijkheid scholen). Bij schoolbesturen en gemeenten ontbreekt het echter vaak aan kennis over welke ventilatiesystemen goed, geschikt en betaalbaar zijn. Voor scholen is de bediening soms ook ingewikkeld, en ze weten ook lang niet altijd dat en hoe ze het ventilatiesysteem moeten onderhouden.

Verbeterplan

De VO-raad pleit er voor dat alle betrokken partijen in overleg werken aan een plan om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Hierbij is belangrijk dat de kennis van scholen en gemeenten over goede ventilatie(systemen) en de bediening en het onderhoud van de systemen wordt vergroot. Daarnaast moet er voor scholen voldoende budget zijn om een goed – energiezuinig, niet lawaaierig – ventilatiesysteem aan te schaffen. Dit vraagt actie vanuit de regering; scholen dienen extra onderhoudsbudget te krijgen om dit soort vaak dure systemen te kunnen aanschaffen en te kunnen investeren in het verbeteren van de luchtkwaliteit. De VO-raad betreurt het dat in het regeerakkoord nu niets staat over investeringen in onderwijshuisvesting.

De komende jaren krijgen scholen een grote energiebesparingsopdracht. Dit dient wat de VO-raad betreft te worden verbonden aan het plan om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Meer informatie over deze energiebesparingsopdracht volgt via deze website. 

Luister de uitzending 'Hoofdpijnscholen in Nederland' van Reporter Radio terug op NPO Radio 1. En lees ook het nieuwsbericht hierover op de site van NPO Radio 1.