Actieplan internationale scholen gepresenteerd

13 juni 2017

Op 31 mei heeft de Taskforce Internationaal Onderwijs haar actieplan ‘Voorbereid op de toekomst’ aan het kabinet aangeboden. Dit plan bevat adviezen over hoe de – in een eerder onderzoek van Regioplan geïdentificeerde – knelpunten rondom internationale scholen kunnen worden opgelost, zodat toegankelijk en hoogwaardig internationaal onderwijs kan worden gegarandeerd.

Nederland is een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven en hun personeel. Samen met een goed vestigingsklimaat en sterke economie is dit de oorzaak dat er wachtlijsten zijn ontstaan op internationale scholen. In het actieplan doet de Taskforce een aantal adviezen rondom onder meer de toestroom van leerlingen, de organisatie van het aanbod van scholen, de financiering van huisvesting, het aantrekken van buitenlandse docenten en de doorstroommogelijkheden van leerlingen, die er samen toe moeten leiden dat er in de toekomst voldoende aanbod is aan internationaal onderwijs en dat de internationale scholen goed en aantrekkelijk onderwijs kunnen blijven bieden.

Het kabinet heeft in maart 2017, samen met de regio’s Amsterdam en Den Haag, eenmalig 10,7 miljoen euro beschikbaar gesteld om de wachtlijsten op internationale scholen weg te werken. Met het actieplan van de Taskforce Internationaal Onderwijs kan dit worden uitgevoerd en kunnen de internationale scholen aantrekkelijk worden gehouden.

Download het actieplan ‘Voorbereid op de toekomst’ van de Taskforce Internationaal Onderwijs. Dit actieplan is op 13 juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Staatssecretaris Dekker zal de Kamer in het voorjaar van 2018 informeren over de voortgang van de uitvoering van het actieplan.

Taskforce Internationaal Onderwijs

De Taskforce Internationaal Onderwijs is opgericht om op korte termijn oplossingen te vinden voor de knelpunten van het internationale onderwijs. De deelnemende partijen zijn de ministeries van OCW, EZ, AZ en BZ, de metropoolregio’s Amsterdam en Den Haag, Brainport en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.