Arash Mortezavy en Roos Hoornick leraren van het jaar 2024

04 oktober 2024

Arash Mortezavy, leraar scheikunde en techniek op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp mag zich een jaar lang leraar van het jaar voor het vo noemen. Winnaar bij het vso is Roos Hoornick van De Ortolaan in Roermond. Op 3 oktober ontvingen zij tijdens de prijsuitreiking de onderscheiding uit handen van staatssecretaris Paul.

Mortezavy is volgens de jury een ambassadeur voor het leraarschap binnen en buiten de school. In dat licht signaleert hij weerbarstige vraagstukken en zet hij zich in voor passende oplossingen. De jury was diep geraakt door het pleidooi van Arash voor diversiteit en inclusiviteit bij alles wat hij doet.

In zijn dankwoord zei hij het als erkenning te zien van het gezamenlijke werk dat docenten dagelijks leveren: dat leerlingen zich gezien en gehoord voelen ongeacht hun achtergrond of talent.

Winnaar bij het voortgezet speciaal onderwijs: Roos Hoornick (De Ortolaan; Roermond)

Roos straalt uit hoe mooi en leuk het is om in het onderwijs te werken. Zij werkt aan kansengelijkheid door te werken aan inclusiever onderwijs. Met heel veel respect voor de andere kandidaten heeft de jury gekozen voor die docent met het minst gepolijste taalgebruik. Wiens levensmotto is ‘je mag ondeugend zijn, maar niet liegen’. Maar haar taal zo verbindend laat zijn en met flair brengt, dat je eigenlijk vooral bij haar weer leerling zou willen zijn.

25 jaar Leraren van het jaar

Al 25 jaar reikt de stichting Leraren van het Jaar de titel uit aan vier bijzondere leraren uit het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, en middelbaar beroepsonderwijs. Leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders konden een leraar aanmelden voor de verkiezing.

Winnaars

De vier winnaars zijn een jaar lang ambassadeur van hun sector en krijgen een podium om hun inspiratie en ideeën uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland.

De winnaars zijn:

Primair onderwijs: Roos van der Linden (De Regenboog; Utrecht)

Speciaal onderwijs: Roos Hoornick (De Ortolaan; Roermond)

Voortgezet onderwijs: Arash Mortezavy (Visser ’t Hooft Lyceum; Leiderdorp)

Middelbaar beroepsonderwijs: Eline Gerritsen (ROC Nijmegen)