Bijgestelde onderzoekskaders inspectie vanaf 1 augustus van kracht

16 juli 2024

De Onderwijsinspectie heeft recent haar onderzoekskaders geactualiseerd. Belangrijkste reden hiervoor zijn - veelal technische - wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook veranderingen in de uitvoering van het toezicht door de inspectie zijn in de bijgestelde kaders opgenomen.

Een voorbeeld van een dergelijke verandering zijn de steekproef-kwaliteitsonderzoeken. De inspectie is daar vorig schooljaar bij wijze van proef al mee gestart en vanaf 1 augustus van dit jaar maakt het onderdeel uit van het repertoire aan onderzoeken van de inspectie. Daarnaast legt de inspectie komend schooljaar in de standaard ‘Zicht op ontwikkeling en begeleiding’ (OP2) meer nadruk op de kwaliteit van de ontwikkelingsperspectieven.

Geen oordeel op standaard Basisvaardigheden (OP0)

De VO-raad is blij met het besluit van de inspectie om ook komend schooljaar nog geen oordeel te geven op de standaard OP0 Basisvaardigheden. Deze standaard krijgt voorlopig ook nog niet het gewicht van een kernindicator, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De VO-raad had er bij de inspectie op aangedrongen om meer tijd te nemen om de (effecten van de) standaard OP0 bij de inspectie en in de scholen zelf te evalueren en hierbij niet over een nacht ijs te gaan. Als scholen/afdelingen niet aan de wettelijke vereisten voldoen, geeft de inspectie ook komend schooljaar een of meerdere herstelopdrachten op de drie afzonderlijke leergebieden (taal, rekenen-wiskunde en burgerschap). 

De bijgestelde onderzoekskaders zijn onlangs door de (voormalige) ministers vastgesteld en gaan per 1 augustus 2024 in.