Cao-onderhandelingen afgebroken op werkdrukvoorstellen bonden

24 september 2024

Na maanden overleg over een nieuwe cao voortgezet onderwijs zijn de cao-onderhandelingen op 24 september 2024 vastgelopen. Het grote struikelpunt betreft de werkdrukvoorstellen van de vakbonden. Die veroorzaken onoverkomelijke complicaties in de uitvoering en leiden tot lesuitval en een hogere werkdruk van leraren en schoolleiders. Deze effecten werken negatief op de kwaliteit van onderwijs aan leerlingen.

De bonden eisen nieuwe landelijke aangescherpte en afdwingbare kaders: een maximale lestaak van 22 lessen per week, een maximale klassengrootte en een hogere opslagfactor. Voor de VO-raad is dit geen begaanbaar pad. Simpelweg omdat hiervoor geen extra leraren beschikbaar zijn (lerarentekort), de middelen hiervoor ontbreken en geen recht gedaan wordt aan de verschillen tussen scholen, leraren en leerlingen. Per saldo leiden de voorstellen van de bonden tot een onuitvoerbare praktijk met negatieve gevolgen voor leerlingen en waarin de werkdruk van leraren en schoolleiders alleen maar verder toeneemt.

Samenhang

De oorzaak van werkdrukproblematiek ligt niet primair in de lestaak maar heeft meerdere oorzaken, waaronder de combinatie met de overige - niet aan lesgeven gebonden - taken van leraren. Een goede werkdrukaanpak vereist daarom een bredere samenhangende benadering waarin ook de overige taken en het onderwijsaanbod (lessentabel, curriculum) op school onderdeel zijn. Het voorstel van VO-raad om te investeren in het professionele gesprek en hierover op de school en met de medewerkers zelf afspraken te maken, is door de vakbonden afgewezen.  

Andere onderwerpen perspectiefrijk

Deze onderhandelingen gaan niet alleen over het bovenstaande onderwerp. Op het terrein van loon, het verbeteren van het loongebouw, het voorstel van de VO-raad voor stagevergoedingen en het verhogen van de reiskostenvergoeding zat er meer perspectief in het overleg. Het is teleurstellend dat voorliggende verbeteringen voor de medewerkers in de sector nu niet door kunnen gaan omdat de bonden volharden in een onuitvoerbare en onwenselijke werkdrukaanpak.

Vervolg

De vakbonden gaan terug naar hun leden en hebben acties aangekondigd. Over de inhoud van deze acties is op dit moment nog niets bekend. De VO-raad houdt de leden op de hoogte van verdere ontwikkelingen.