Compensatie transitievergoeding stopt 1 juli 2026
28 november 2024
Door het stoppen van deze regeling komen werkgevers weer voor dezelfde problemen te staan als voorheen. Ze zullen minder snel akkoord gaan met het ontslaan van langdurig zieke werknemers, wat kan leiden tot meer 'slapende dienstverbanden' (werknemers die langdurend ziek thuis zitten maar nog wel in dienst zijn).
De juridische gevolgen van het stoppen van de regeling zijn ook ingewikkeld. Zonder compensatie kan de verplichting voor werkgevers om in te instemmen met ontslagverzoeken bij langdurig zieke werknemers in het geding komen, wat kan leiden tot nieuwe juridische conflicten. De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat werkgevers verplicht zijn om in te stemmen met zulke verzoeken als ze compensatie krijgen voor de transitievergoeding. Het stoppen van de regeling kan deze verplichting veranderen, hetgeen voor meer juridische problemen kan zorgen.
Daarnaast staat in de CAO VO dat de loondoorbetalingsverplichting niet eindigt na 104 weken. Dit kan betekenen dat werkgevers in het voortgezet onderwijs eerder geneigd zijn om het dienstverband te beëindigen en de transitievergoeding uit te betalen, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.