Continuering middelen versterking strategisch personeelsbeleid in 2025

03 oktober 2024

Het ministerie van OCW heeft bevestigd dat 50% van de SHRM-middelen via de SHRM-regeling ook in 2025 beschikbaar blijven. In het regeerprogramma van 13 september 2024 kondigde het kabinet aan dat het wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid begin 2025 aangeboden wordt aan de Tweede Kamer.

Duidelijkheid over SHRM-middelen in 2025

Medio augustus 2023 maakte het ministerie van OCW bekend dat de ‘Regeling aanvullende bekostiging strategisch personeelsbeleid, begeleiding startende leraren & schoolleiders en verzuim’ (voorheen regeling-prestatiebox) na 2024 wijzigt. De helft van SHRM-middelen gaat met ingang van 2025 naar de nieuwe ‘Regeling-onderwijsregio’s 2025, die in juni 2024 gepubliceerd is.

De afgelopen periode drong de VO-raad er bij OCW op aan dat er ook snel duidelijkheid moest komen voor besturen over de beschikbaarheid van de resterende 50% van de SHRM-middelen na 2024. Na publicatie van de Rijksbegroting op Prinsjesdag heeft OCW formeel bevestigd dat de andere helft van de SHRM-middelen voor kalenderjaar 2025 beschikbaar blijft. De middelen voor de aanpak verzuim blijven wel voor 100% beschikbaar in 2025. Het gaat voor het voortgezet onderwijs om een bedrag van 52,3 miljoen euro ten behoeve van de versterking van strategisch personeelsbeleid, de begeleiding van startende leraren en schoolleiders en aanpak verzuim.  De aangepaste regeling-SHRM is nog niet gepubliceerd. De exacte bedragen voor 2025 zijn dus nog niet bekend.

Het ministerie zegt dat over het vervolg van deze regeling vanaf kalenderjaar 2026 nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden. De VO-raad wordt hier op een later moment over geïnformeerd. Over de inzet van deze resterende SHRM-middelen na 2025 blijft de VO-raad in gesprek met het ministerie. Als basis voor dit gesprek benut de VO-raad onder andere de uitkomsten van het monitoronderzoek naar de stand van zaken van strategisch personeelsbeleid in het vo (Universiteit Utrecht, 2023). Hieruit blijkt dat het niveau van strategisch personeelsbeleid ruim voldoende tot goed is, maar de doorwerking van het beleid in veel scholen een belangrijk aandachtspunt is. Blijvende inzet van besturen en schoolleiders om het strategisch personeelsbeleid daadwerkelijk in de school te laten landen is én blijft de komende jaren noodzakelijk. Helemaal vanwege het oplopende lerarentekort.

Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Het gesprek met OCW over de inzet van de SHRM-middelen vanaf 2026 beziet de VO-raad in samenhang met het wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid. In het regeerprogramma kondigt het kabinet aan dat dit wetsvoorstel begin 2025 aangeboden wordt aan de Tweede Kamer. De VO-raad heeft medio 2023, toen het wetsvoorstel voor internetconsultatie werd gepubliceerd, scherpe kritiek geuit op een belangrijk deel van dit wetsvoorstel. Dat voorstel miskent fundamentele afspraken over arbeidsvoorwaardenvorming die wettelijk aan sociale partners is toebedeeld. Op dit moment is niet duidelijk wat het kabinet met deze en andere kritieken op het wetsvoorstel gaat doen.

Meer informatie over versterking van strategisch personeelsbeleid en begeleiding starters

Vanuit de VO-raad blijven wij schoolbesturen, schoolleiders en HR-functionarissen ondersteunen om strategisch personeelsbeleid op een (nog) hoger plan te brengen. Hiervoor zijn tools, informatiebronnen en tips beschikbaar, waaronder een stappenplan dat als handvat kan dienen bij inzet van de (toenmalige) Prestatiebox-middelen, om zelf uitvoering te geven aan de verdere versterking van het strategisch personeelsbeleid. Op BSL-ontwerptool zijn tal van tools, voorbeelden om te ondersteunen bij het ontwerp van een effectief inductiearrangement.