Contouren werkagenda route naar inclusief onderwijs naar de Tweede Kamer

22 maart 2023

Minister Wiersma heeft op 17 maart een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met de plannen om te komen tot inclusiever onderwijs. Op 5 april a.s. spreekt de Tweede Kamer met minister Wiersma en staatssecretaris Van Ooijen over passend onderwijs en inclusief onderwijs. Beide bewindslieden streven ernaar om de werkagenda’s van hun departementen te gaan integreren. De VO-raad stuurde samen met de PO-Raad, de Sectorraad PrO en de Sectorraad GO een brief naar de Vaste Kamercommissie OCW ter voorbereiding op het debat in de Kamer.

In de brief van minister Wiersma worden initiatieven en mogelijkheden geschetst die nu al bestaan, zoals de samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs, onderwijs en zorg, Samen naar Schoolklassen, onderwijszorgarrangementen, maatwerk en zorg in onderwijstijd. De VO-raad heeft er altijd voor gepleit om de ontwikkeling naar inclusiever onderwijs vooral bottom-up te laten ontstaan. Ook de minister concludeert dat er geen blauwdruk te bieden is voor inclusief onderwijs. 

Naast een definitie en de ambitie voor 2035, worden de volgende zes actielijnen geschetst: 

  • Toerusten van school en personeel 

  • Laagdrempelige hulp in en nabij de school 

  • Organiseren van een dekkend aanbod van (inclusief) onderwijs en ondersteuning 

  • Regelruimte creëren in leerpad en ontwikkeling 

  • Bouwen aan een toegankelijke en inclusieve huisvesting 

  • Normaliseren van inclusief onderwijs 

 

Fasering 

Het komende jaar wordt de werkagenda verder ingevuld en geconcretiseerd. Elke drie jaar is een ijkmoment ingebouwd; de komende drie jaar wordt vooral besteed aan het stimuleren en begeleiden van voorlopers en het opbouwen en delen van kennis. Vanaf 2029 wordt gewerkt aan wet- en regelgeving om enerzijds verplichtingen rondom de uitvoering vast te leggen en anderzijds het bieden van inclusief onderwijs te faciliteren. 

Financiën 

In deze kabinetsperiode zijn er geen aanvullende middelen beschikbaar, de huidige financiële kaders zijn dus het uitgangspunt. De VO-raad dringt erop aan dat in dit kader de bezuinigingen op de jeugdzorg zeer onwenselijk zijn.

Gezamenlijke brief VO-raad, PO-Raad, Sectorraad PrO en Sectorraad GO

De VO-raad stuurde samen met de PO-Raad, de Sectorraad PrO en de Sectorraad GO een brief naar de Vaste Kamercommissie OCW ter voorbereiding op het Kamerdebat op 5 april. 

Inmiddels heeft het Steunpunt Passend Onderwijs al veel initiatieven in de ontwikkeling naar inclusiever onderwijs beschreven. Deze initiatieven geven aan wat nu al kan en dat er ook al veel ontwikkelingen naar inclusiever onderwijs plaatsvinden.