Deadline subsidie duurzaam maatschappelijk vastgoed vastgesteld
05 september 2024
Op 2 september was er nog bijna 120 miljoen euro beschikbaar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. In aanvulling op het reguliere subsidieplafond is er 47 miljoen euro extra beschikbaar dat specifiek bedoeld is voor schoolgebouwen in het primair (waaronder gespecialiseerd) en voortgezet onderwijs.
Energieadvies en begroting vóór de herfst
Om DUMAVA aan te vragen moet de aanvraag aan verschillende voorwaarden voldoen. Er moet een gedegen duurzaamheidsadvies overlegd worden dat duurzaamheidsmaatregelen voortschrijft, en een specifieke begroting van die maatregelen. Het proces om te beschikken over zo'n duurzaamheidsadvies duurt een paar weken, dus als de organisatie kans wil maken op een toekenning, zit er haast bij.
Enkelvoudige aanpak
Een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot verminderen met 55% in 2030, in vergelijking met 1990. Om dit te halen, is het belangrijk dat de gebouwen van maatschappelijke organisaties verduurzamen. Onderwijs valt dit binnen de doelgroep van DUMAVA. Helaas voorziet de DUMAVA niet in een integrale kwaliteitsaanpak van het gebouw. Om schoolgebouwen in 2050 gezond, inclusief en duurzaam te krijgen, zouden alle schoolgebouwen tot aan 2050 een grondige renovatie of vernieuwing moeten krijgen naar de einddoelstellingen. Hierbij is een integrale aanpak kostenefficiënter dan een enkelvoudige aanpak, zoals mogelijk gemaakt wordt met de DUMAVA.