Doe mee met de Smokefree Challenge 2024

01 oktober 2024

Vanaf 4 november kunnen leerlingen uit de eerste twee leerjaren vo weer meedoen aan de Smokefree Challenge. Zij beloven hierbij een halfjaar lang niet te roken, vapen of snus te gebruiken. Als school kan je nu klassen aanmelden voor deze wedstrijd.

Bij deelname ondertekenen alle leerlingen uit de klas en een docent een handtekeningenposter om hun belofte vast te leggen. Er zijn vervolgens drie Smokefree-checks, waarbij de docent in een digitale monitor invult hoeveel leerlingen in de klas wel of niet roken, vapen of snus gebruiken. Rond iedere check zijn lessuggesties en -materiaal beschikbaar. Leerlingen dienen daarnaast een creatieve opdracht uit te voeren, waarbij ze – in een zelfgekozen vorm – de voordelen van niet roken laten zien.

Prijzen

De klas met de beste creatieve opdracht wint een prijs: een dagje uit naar keuze. Daarnaast wordt nog een klas beloond met een gezonde activiteit naar keuze. Tot slot wordt een prijs verloot onder een klas die geen creatieve opdracht heeft ingeleverd, maar wel de Smokefree Challenge tot het einde heeft volgehouden.

De Smokefree Challenge is een Gezonde School-activiteit voor het thema 'Roken, alcohol- en drugspreventie'.

 

Deze maand is ook de campagne Stoptober weer van start gegaan. Dit initiatief van het ministerie van VWS en diverse gezondheidsorganisaties wil mensen stimuleren en ondersteunen om te stoppen met roken en/of vapen. Door dit tegelijkertijd met andere rokers op 1 oktober te doen, sta je sterker, zo is de gedachte. Er is een speciale pagina voor jongeren gemaakt over stoppen met vapen. Via deze pagina kunnen ze zich ook aanmelden om deel te nemen aan Stoptober en om hierbij ondersteuning te krijgen (via de app of e-mail).