Gegevenslevering PNIL wordt eenvoudiger

23 november 2023

De gegevenslevering 'Personeel niet in loondienst' (PNIL) wordt eenvoudiger. Dat heeft minister Mariëlle Paul (primair en voortgezet onderwijs) besloten in vervolg op gesprekken met de PO-Raad, VO-raad en administratiekantoren hierover. Ook de datum van aanlevering verschuift: van (uiterlijk) 1 april naar (uiterlijk) 1 juli.

Het doel van de partijen is om te komen tot een aangepaste PNIL-uitvraag die enerzijds een goed beeld geeft van het aandeel personeel niet in loondienst, maar anderzijds scholen niet opzadelt met forse administratieve lasten.

Wat vast staat is dat er geen persoonsgegevens (bsn, geboortedatum en geslacht) meer worden uitgevraagd. Hoe de gegevenslevering er verder precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Hierover wordt de komende tijd verder gesproken. Administratiekantoren verenigd in BRAVO, PO-Raad en VO-raad hebben hiervoor al wel suggesties gedaan aan OCW.

Onderzoek Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer doet momenteel ook onderzoek naar de inhuur van docenten in het voortgezet onderwijs. Het doel is inzicht verkrijgen in de kosten voor de inhuur van docenten als zzp’er en via externe bureaus (uitzend-, detacherings- en bemiddelingsbureaus). Hierbij onderzoekt de Algemene Rekenkamer welke tarieven er gehanteerd worden, hoe deze zijn opgebouwd en hoe dit zich verhoudt met de kosten voor docenten in loondienst.
 
Voor dit onderzoek is schoolbesturen gevraagd om documenten met informatie over inhuurtarieven van Onderwijsgevend Personeel (OP) uit 2023 op te sturen. Het gaat onder andere om contracten en (raam)overeenkomsten met externe commerciële bureaus en/of zzp’ers, facturen en overige documenten met tarieven en uitsplitsing van kosten, zoals calculatiebladen of tarievenoverzichten. Het gaat hierbij niet om een compleet overzicht van al het ingehuurde personeel, in tegenstelling tot de PNIL-uitvraag van DUO/OCW.
 
De Algemene Rekenkamer stuurt de resultaten van het onderzoek in een rapport naar de Tweede Kamer en de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Het rapport wordt ook op hun website gepubliceerd, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024.