Groeifonds kent onder voorwaarden 275 miljoen euro toe aan innovatieprogramma onderwijshuisvesting
05 juli 2023
De aanvraag komt voort uit een initiatief van leden van de VO-raad en de PO-Raad. Bestuurders en professionals uit het onderwijs en de gemeenten hebben zich de afgelopen maanden hardgemaakt voor een beroep op het Groeifonds, dat uiteindelijk door PO-Raad, VO-raad en VNG is ingediend met het ministerie van OCW. De VO-raad is blij met de voorgenomen toekenning.
De vervangingsgraad en de kwaliteit van te bouwen scholen moet sterk omhoog om de onderwijshuisvesting in ons land duurzaam, gezond en inclusief te krijgen. In het nieuwe innovatieprogramma werken gemeenten, schoolbesturen en markt samen om te leren welke innovatieve aanpakken leiden tot beter, sneller en kostenefficiënter vernieuwen van scholen. Faalkosten die gepaard gaan met de innovatie worden afgedekt. Met geld uit het Nationaal Groeifonds kunnen deelnemende gemeenten en schoolbesturen straks een deel van de bouwkosten en investeringen die ruimte geven aan hogere kwaliteit vergoed krijgen.
Het programma is van groot belang voor het onderwijs, vanuit de wetenschap dat kwalitatief betere scholen zorgen voor een verbetering van het leerrendement en een verlaging van het ziekteverzuim. Inclusieve, gezonde en duurzaam verbeterde scholen dragen daarnaast bij aan kansengelijkheid en klimaatdoelstellingen. De onderliggende analyse wijst bovendien uit, dat kwaliteitsverbetering van schoolgebouwen maatschappelijk rendeert.
Gezamenlijk bouwend leren en innoveren staat centraal. Dit wordt gedaan in meerdere leerlabs waarin de ontwikkeling van repeteerbare en gestandaardiseerde producten, procedures en werkprocessen centraal staat. Naast de leerlabs ontwikkelen we een kennisinfrastructuur voor kennisontwikkeling en kennisdeling. Zo wordt de opgebouwde kennis en ervaring met nieuwe manieren van werken op een grotere schaal breed toepasbaar voor heel Nederland.
De groeifondscommissie verwacht nog enkele aanpassingen aan de aanvraag alvorens tot definitieve toekenning over te gaan in het voorjaar 2024. De eerste onderwijshuisvestingsprojecten binnen de te vormen leerlabs kunnen daarmee in 2025 van start gaan. De indieners hebben oorspronkelijk om een budget van 484 miljoen euro gevraagd, daarvan is nu 275 miljoen euro onder voorwaarden toegekend. De 209 miljoen euro die nog niet is toegekend, staat wel gereserveerd voor toekenning in een latere fase van het programma. In totaal worden hiermee 132 schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs gerealiseerd. Het programma kent een looptijd van 15 jaar.
Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen rond deze groeifondsaanvraag, kan contact opnemen met Kenniscentrum Ruimte-OK. Ze starten ook een 'community of practice' waarvoor scholen zich op kunnen geven.