In diverse media: kosten laptops op scholen zorgen vaker voor financiële problemen bij ouders

28 augustus 2024

Steeds vaker moeten ouders aankloppen bij organisaties als Stichting Leergeld om een laptop voor hun schoolgaande kind te kunnen betalen. Dat blijkt uit navraag van Nieuwsuur. Het nieuwsprogramma publiceerde hierover op 27 augustus 2024.

Volgens Stichting Leergeld steeg het aantal hulpvragen (voor school- en sportspullen) de afgelopen drie jaar van 128.946 naar 181.717, waarbij het steeds vaker ging om laptops of andere digitale leermiddelen. Daarom pleit Stichting Leergeld voor gratis laptops in het onderwijs – bijvoorbeeld door deze voortaan onder de Wet Gratis Schoolboeken te scharen.

De VO-raad zet zich er al jaren voor in dat devices gezien worden als leermiddelen en dus ook bekostigd worden uit publieke middelen, net als schoolboeken. Bijvoorbeeld door de brief van twaalf publieke organisaties over o.a. devices voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat Kansengelijkheid in het funderend onderwijs. Als de overheid niet bereid is via de lumpsum een adequate vergoeding voor de aanschaf van devices ter beschikking te stellen, blijft de huidige, onwenselijke situatie bestaan.