In het AD: Praktijkmensen komen makkelijker voor de klas
11 juni 2017
“Het systeem is nu vrij star”, aldus woordvoerder Stan Termeer in het AD. “Mensen met werkervaring die interesse hebben om leraar te worden, krijgen nu nauwelijks vrijstellingen”. Zij moeten in het slechtste geval vier jaar terug naar de schoolbanken om een lerarenbevoegdheid te halen. “De drempel om dit daadwerkelijk te doen, is daarmee erg hoog.”
Achter de schermen werken lerarenopleidingen, middelbare scholen en onderwijsadviseurs daarom aan flexibelere studies, aldus het AD. De lerarenopleidingen maken hierbij toetsen om de kennis en geschiktheid van leraren in spe te testen. Op basis van die uitslagen kunnen zij vrijstellingen krijgen voor de lerarenopleiding en de studie sneller doorlopen. Na de zomer kunnen leraren in spe die een vreemde taal of economie willen doceren, waarschijnlijk de nieuwe route aan de universitaire lerarenopleidingen doorlopen. Voor andere vakken werken de universiteiten nog aan speciale studieprogramma's. Ook de hogescholen zijn druk bezig om de opleidingen te flexibiliseren. Hier verschilt het per instelling hoe snel en voor welke vakken de flexibelere opleiding wordt aangeboden.
Doel is om hiermee de drempel om een lerarenbevoegdheid te halen, kleiner te maken en zo het lerarentekort te helpen terugdringen.
Het volledige AD-artikel ‘Praktijkmensen komen makkelijker voor de klas’ is wegens copyright redenen niet beschikbaar.
Download het actieplan ‘Naar een aantrekkelijk lerarenberoep’ van de VO-raad, waarin de raad pleit voor flexibelere lerarenopleidingen.