Investeren in gelijke onderwijskansen vraagt ook een investering in het vo
31 januari 2018
In zijn brief aan de Kamer ‘Investeren in Onderwijskansen’ van 31 januari geeft de minister aan dat het bestrijden van onderwijsachterstanden ook een continue inzet vraagt in het basis- en voortgezet onderwijs. In het regeerakkoord is daarom structureel 15 miljoen beschikbaar gesteld voor de verdere versterking van het onderwijsachterstandenbeleid. Het is nog onduidelijk hoe deze middelen over beide sectoren worden verdeeld. Slob geeft aan de Kamer later te informeren over de inzet van deze middelen.
Eerder trok de VO-raad aan de bel over de zorgelijke daling van het leerplusarrangement. Een leerplusarragement (LPA) is een bedrag waarvoor scholen in aanmerking komen als ze les geven aan een bepaald percentage achterstandsleerlingen. In 2008 was er in totaal 60,9 miljoen euro beschikbaar, terwijl daar in 2016 nog maar 46,7 miljoen (720 euro per leerling) van over was. Deze bezuiniging van bijna 25% strookt niet met de toename van het aantal gezinnen met een laag inkomen; daarin zag het CBS een toename van 35% in dezelfde jaren.
De VO-raad roept het kabinet op om in de verdeling van de middelen te zorgen dat het budget voor het leerplusarrangement in elk geval weer op peil van 2008 wordt gebracht. Deze investering van 14,2 miljoen is een randvoorwaarde om de kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten en er ook in het vo voor te zorgen dat leerlingen ondanks ongunstige omgevingskernmerken hun potentie kunnen waarmaken.
Lees ook over het OESO-rapport over de prestaties van jongeren in de afgelopen 10 jaar