Minister: fantastische ontwikkelingen maar geen extra middelen voor ict
29 januari 2018
Externe connectiviteit en vraagbundeling
Voor toekomstbestendig onderwijs op maat zijn snelle, stabiele en veilige internetverbindingen onmisbaar. In navolging van het rapport 'Doordacht Digitaal' van de Onderwijsraad, waarin de Onderwijsraad duidelijk heeft gesteld dat deze verbindingen een verantwoordelijkheid van de overheid zijn, stuurden de PO-raad en VO-raad de Kamerleden van de commissie onderwijs een brief over de noodzaak te zorgen voor goede internetverbindingen en de verantwoordelijkheid van de overheid in de bekostiging. De raden wezen daarbij op de oprichting van de inkoopcoöperatie SIVON die bezig is een dienst externe connectiviteit te ontwikkelen.
Lees de brief van VO-raad en PO-Raad over ict-investeringen
Meerdere Kamerleden stelden vragen aan de minister over punten uit de brief, Paul van Meenen (D66) steunde tijdens het debat de oproep van de raden door te stellen dat snel en veilig internet een net zo vanzelfsprekende voorwaarde voor goed onderwijs is als verwarming en tafels en stoelen.
Minister Slob liet in zijn beantwoording op vragen over connectiviteit en SIVON weten ook veel belang te hechten aan goede internetverbindingen. De minister noemde SIVON een ‘prachtig initiatief’ en zei het ‘ten diepste fantastisch’ te vinden ‘wat daar gebeurt’. Tegelijkertijd ziet Slob geen ruimte in de middelen die hij voorhanden heeft. Hij ziet ruimte in de materiële budgetten die scholen ontvangen en de prestatieboxen uit de sectorakkoorden PO en VO. Slob gaf aan graag met de raden in gesprek te gaan over het gebruik van deze middelen voor het neerzetten van een sterke dienst externe connectiviteit.
Berenschot: subsidie voor externe connectiviteit 'logisch'
Afgelopen week stuurde minister Slob een brief aan de Tweede Kamer waarin hij verwees naar het rapport ‘Toets SIVON, dienst voor externe connectiviteit voor scholen po en vo’. In dit rapport concludeert Berenschot dat de aanvangskosten van de dienst externe connectiviteit hoog zijn en nu niet door het veld gedragen kunnen worden. Een subsidie van de overheid is volgens Berenschot dan ook ‘logisch’. Zonder een bijdrage in de aanvangskosten is de start van een inkoopcoöperatie voor het funderend onderwijs niet haalbaar, zo concludeert Berenschot.
Cyberpesten
Op basis van vragen van Kamerlid Westerveld (GroenLinks) over cyberpesten en het ontbreken van een verplichting om als school een pestprotocol te hebben, zegde de minister toe ook hierover in gesprek te gaan met de sectorraden.
Europees gesprek over verlaging BTW-tarief digitale leermiddelen deze zomer
Ook het verschil tussen de BTW-tarieven voor digitale en folio leermiddelen kwam tijdens het debat ter sprake. Scholen betalen nu het hoge BTW-tarief van 21 procent voor digitale leermiddelen, terwijl voor folio leermateriaal het lage BTW-tarief van 6 procent wordt gehanteerd. Dat staat innovatie in het onderwijs in de weg. Voor een verlaging van het BTW-tarief op digitale leermiddelen is een Europese wetswijziging nodig. De minister verwacht dat de gesprekken hierover voor komende zomer worden hervat.