Keuzehulp devicetype: welk soort device is het meest geschikt voor uw school?

06 maart 2017

Welke device past het beste bij de ambities die uw school heeft: een tablet, chromebook of laptop? Om deze vraag te beantwoorden, kunnen schoolleiders en (bovenschoolse) ict-coördinatoren gebruikmaken van de nieuwe tool 'Keuzehulp devicetype', die Kennisnet in opdracht van de VO-raad heeft ontwikkeld. De tool helpt u de keuze voor devices beter te onderbouwen; voor de betrokkenen in de school of als advies aan ouders en leerlingen als zij zelf een device aanschaffen.

De Keuzehulp devicetype onderscheidt 4 categorieën van factoren, die mede bepalen welke soort device het beste bij uw school past:

  1. Vaardigheden leerlingen: welke vaardigheden zijn nodig om goed met de devices te kunnen werken?
  2. Gebruik van het device: wat gaan leerlingen doen met het device?
  3. Beheer van de devices: hoe blijven de devices werken?
  4. Kosten van het device: wat zijn de financiële consequenties? 

Per categorie stelt de keuzehulp uw school één of meer concrete vragen. Het is belangrijk dat de schoolleider, teamleiders, leraren en leerlingen, (bovenschoolse) ict-coördinator en ict-beheerders deze vragen samen proberen te beantwoorden. Bij elk mogelijk antwoord ziet u steeds of de tablet, chromebook of laptop daarvoor het meest geschikt is. Ter vergelijking is ook de desktop in dit overzicht opgenomen.

De onderwijsvisie en het ict-beleid van de school bepalen welke factoren belangrijk of zelfs doorslaggevend zijn voor de keuze voor een device. Daarom is bij de keuzehulp ook een spreadsheet ontwikkeld waarin uw school het belang van elke vraag kan aangeven, zodat u makkelijker een eigen eindconclusie kunt trekken.

De keuzehulp gaat niet in op specifieke merken of modellen devices. Als uw school al een concreet model en merk device in gedachten heeft, dan kan de keuzehulp interessant zijn om te toetsen of zo’n soort device wel aan alle relevante aspecten voldoet.

Download de Keuzehulp devicetype


Ervaringen scholen

  • Op de website van Kennisnet leest u daarnaast meer over de eerste ervaringen van scholen met de keuzehulp.
  • Lees daarnaast op de website van Leerling 2020 hoe het Greijdanus College in Zwolle een aantal jaar terug tot hun keuze voor een device kwam.