Lagere schoolkosten in het vo
29 juni 2016
De daling wordt veroorzaakt door de vrijwillige ouderbijdrage, de kosten voor extra schoolactiviteiten en de eenmalige schoolkosten.
Lees de Schoolkostenmonitor 2016 en de bijbehorende Kamerbrief.
Digitalisering in het onderwijs veroorzaakt kostenstijging
Uit de monitor blijkt dat de kosten voor ICT zijn gestegen. Gaf in 2012/2013 nog maar 20% van de ouders aan dat zij kosten maakten voor ICT, in 2015/2016 is dat percentage gestegen naar 50%. Ook stegen de gemiddelde ICT-kosten per leerling binnen alle onderwijsniveaus, gemiddeld met 30 euro per leerling. Waarschijnlijk komt dit door de voortgaande digitalisering in het onderwijs.
Kostenperceptie
Van de ouders in het VO vindt 54% de schoolkosten noch hoog, noch laag. Meer dan een derde van de ouders vindt de schoolkosten (zeer) hoog. 9% vindt de schoolkosten laag. Ouders van havisten vinden de schoolkosten relatief gezien het hoogst.
Ouders tevreden over informatieverstrekking maar niet over betrokkenheid
Over de informatieverstrekking van scholen over de hoogte en besteding van de schoolkosten zijn ouders behoorlijk tevreden. Dat geldt veel minder voor hun betrokkenheid bij het besluitvormingsproces over de schoolkosten. Scholen zeggen dat ouders in hoge mate betrokken worden bij de besluitvorming over de schoolkosten. Ouders ervaren die betrokkenheid niet. Maar 40% van de ouders kent de rol van de oudergeleding binnen de medezeggenschapsraad ten aanzien van de hoogte en de besteding van de schoolkosten. En zo’n 50% van de ouders weet niet of ouders betrokken worden bij de besluitvorming. Dat is een opmerkelijke tegenstelling met de optimistische uitspraak van de kant van de scholen.
De rol van de medezeggenschapsraad bij de besluitvorming over de schoolkosten, wordt beschreven in de brochure 'Schoolkosten en onderwijstijd'.
Staatssecretaris Dekker reageerde op de schoolkostenmonitor 2015/2016. Hij vindt de daling van de totale schoolkosten positief, maar vindt het zorgelijk dat meer ouders hun kind niet mee laten gaan op excursie vanwege de kosten.
Tegemoetkoming voor mbo-leerlingen
Tegelijk met de schoolkostenmonitor stuurde minister Bussemaker de Kamer ook de resultaten van een onderzoek naar de schoolkosten voor 16- en 17-jarige mbo'ers. In de Kamerbrief schrijft ze hierover: 'Uit dit onderzoek maak ik op dat de kosten voor deze groep hoog zijn. Voor ouders met een laag inkomen hebben de schoolkosten bovendien invloed op de schoolkeuze. Dit is een zeer onwenselijke situatie.'
De minister heeft aangekondigd 5 miljoen euro vrij te maken om ouders met een laag inkomen en minderjarige kinderen op het mbo tegemoet te komen in de schoolkosten. De bewindsvrouw komt in het najaar met een structurele oplossing voor ouders met een smalle beurs, die moeite hebben de schoolkosten voor hun 16- en 17-jarige kinderen op het mbo te betalen.
Vanaf 1 januari 2017 kunnen minderjarige mbo-studenten met een beroepsopleidende leerweg gebruik maken van een OV-kaart.