Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen

08 mei 2016

Scholen hebben de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan gezonde voeding. Zo is onder meer het aanbod in de kantines gezonder geworden en wordt het thema voeding vaker in het lesprogramma verwerkt. Wel zijn nog verdere verbeteringen mogelijk, met name wat betreft het aanbod in de frisdrank- en snackautomaten. Dit concludeert het RIVM in haar onderzoeksrapport ‘De voedingsomgeving op scholen: de stand van zaken in het vo en mbo anno 2015’.

Voor dit onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd, zijn 361 vo-scholen en 88 mbo-instellingen bevraagd.

Aanbod

Uit het onderzoek blijkt dat op een ruime meerderheid van de vo-scholen het aanbod in de kantine gezonder is geworden. 87% van de ondervraagde vo-scholen geeft aan dat hun aanbod gezonder is dan drie jaar geleden. Een ruime meerderheid van de scholen biedt in hun kantine inmiddels bijna alleen maar gezonde basisproducten (uit de Schijf van Vijf) aan, of in elk geval meer basisproducten dan ongezonde producten. Vrijwel alle scholen hebben ook maatregelen genomen om gezondere producten beter zichtbaar, en goedkoper dan ongezonde producten, aan te bieden, om zo het gebruik ervan te stimuleren.

Het assortiment kan nog wel verder verbeterd worden; zo is het aanbod van gesuikerde drank en snoep bijvoorbeeld afgenomen, maar worden meer gefrituurde snacks aangeboden. Specifiek is aandacht nodig voor de frisdrank- en snackautomaten, die vaak nog veel ongezonde producten bevatten. Hierbij kan een school er bijvoorbeeld voor kiezen om – in overleg met de leverancier - het assortiment aan te passen of de automaten te verwijderen.

Daarnaast blijft het aantal scholen dat watertappunten heeft, achter. Op ongeveer de helft van de locaties kunnen leerlingen op een hygiënische manier – en dus niet op het toilet – hun flesje met vers water vullen, soms nog tegen betaling.

Voorlichting

40% van de vo-scholen geeft in het onderzoek aan dat ze binnen het lesprogramma of een project meer aandacht zijn gaan besteden aan gezonde voeding. Bij in totaal 89% van de scholen maakt dit thema nu structureel deel uit van het lesprogramma en 48% geeft aan projecten over gezonde voeding, beweging en leefstijl uit te voeren. Het is belangrijk deze positieve ontwikkeling vast te houden en uit te bouwen.

Afspraken

Ongeveer de helft van de vo-scholen heeft afspraken over een gezond voedingsaanbod binnen de school schriftelijk vastgelegd in beleid. Met eetfaciliteiten buiten de school - zoals een snackkar, supermarkt of snackbar - maakt minder dan 5% van de scholen afspraken, bijvoorbeeld over de openingstijden, het aanbod of hoeveel scholieren er naar binnen mogen. Op deze terreinen valt dus nog winst te behalen.

Download het rapport ‘De voedingsomgeving op scholen: de stand van zaken in het vo en mbo anno 2015’.

Ondersteuning

Scholen die verdere stappen willen zetten op het vlak van gezonde voeding, kunnen voor informatie en advies terecht bij de programma’s Gezonde School en De Gezonde Schoolkantine. Bij deze programma’s kunnen zij ook respectievelijk het ‘vignet voeding’ en een Schoolkantine Schaal aanvragen.