Minister Wiersma wil looptijd NPO verlengen

09 februari 2022

Minister Dennis Wiersma heeft tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer laten weten dat hij positief staat tegenover het verlengen van de looptijd van het NPO. Hij besluit nog deze maand of de looptijd met één of twee jaar wordt verlengd.

Ook de Tweede Kamer wil meer tijd om de NPO-middelen te besteden; hiervoor zijn in juni 2021 al twee moties aangenomen met een verlenging van respectievelijk een en twee schooljaren. De oorspronkelijke looptijd van het programma is eind schooljaar 2022/2023, met een mogelijke uitloop voor de financiële afronding tot december 2023.

De VO-raad steunt een verlenging van de looptijd van de NPO-middelen. Door de aanvankelijk strenge quarantaineregels en gestaag oplopende besmettingen van leerlingen én personeel hebben de scholen ook dit schooljaar weer de handen vol het onderwijs zo goed mogelijk draaiende te houden. Ook kampen scholen met het vinden van extra personeel om vorm en inhoud te geven aan de NPO-programma’s. Het gevolg hiervan is dat plannen zijn getemporiseerd of uitgesteld. De mate waarin dit speelt is wisselend per school. Verlenging van de looptijd biedt scholen ruimte om het programma over een langere periode uit te smeren, maar dat is niet verplicht. Scholen die er wel in slagen hun NPO-plan binnen de huidige looptijd uit voeren kunnen dat blijven doen.

Voorkeur voor verlenging met een schooljaar

Gezien de urgentie om de negatieve gevolgen van corona voor de huidige generatie vo-leerlingen te beperken en hen nu extra te ondersteunen bij het werken aan hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling, heeft de VO-raad een voorkeur voor een verlenging met een schooljaar. Hierdoor kunnen scholen in schooljaar 2023/2024 hun NPO-programma’s inhoudelijk en uiterlijk eind 2024 financieel afronden. Bij deze afweging speelt ook het gegeven dat in het Regeerakkoord structurele middelen zijn vrijgemaakt voor het werken aan de kwaliteit van het onderwijs en het verbeteren van de kansen van alle leerlingen. De VO-raad heeft zich hier bij de formatie ook hard voor gemaakt. Bij een langere looptijd is er een risico dat de focus te lang blijft liggen op de incidentele middelen en de beoogde doelen gericht op de structurele versterking van het onderwijs ondergesneeuwd raken. Ook heeft een deel van de door corona gedupeerde jongeren dan het voortgezet onderwijs al verlaten. Mocht de keus uiteindelijk vallen op verlenging van het NPO met twee jaar, dan kan de VO-raad zich daar ook in vinden.

Bij een verlenging van de looptijd verandert er niets aan de wijze van financiering van het programma. Dit blijft het oorspronkelijke betalingsritme volgen. Wel zullen zowel de monitoring als de verantwoording over een langere periode plaatsvinden.