Nieuw: Magazine Aan de slag met doorstroom en waardevol schoolexamen

13 december 2023

Het programma Voortgezet Leren heeft een nieuw magazine uitgebracht vol actuele praktijkvoorbeelden, praktische instrumenten en kennis uit onderzoek over doorstroom en waardevol schoolexamen.

Een soepele doorstroom naar een vervolgjaar, andere onderwijsrichting of vervolgopleiding is van groot belang binnen het voortgezet onderwijs. Als school investeer je daarom onder andere in de begeleiding van leerlingen, gewenningsactiviteiten en een goede inhoudelijke aansluiting van onderwijsrichtingen. Onderdeel hiervan is de invulling van het schoolexamen. Door de talenten en competenties van leerlingen tot hun recht te laten komen in het schoolexamen, stimuleer je het eigenaarschap over hun leerproces.

WVO 2020 en het Uitvoeringsbesluit WVO geven ruimte om het schoolexamen – in tegenstelling tot het centraal examen – passend in te richten bij de onderwijsvisie van de school en de mogelijkheden van een vak. Dat levert een rijker onderwijsprogramma, gemotiveerde leerlingen en meer kansengelijkheid op.

In dit magazine vind je inspirerende praktijkvoorbeelden, praktische instrumenten en theoretische inzichten over hoe je aan de slag kunt gaan met het verbeteren van de doorstroom en het creëren van een waardevol schoolexamen.

 

 

Aan de slag met schoolontwikkeling

Schoolontwikkeling is een cyclisch en continu proces, waarbij je verschillende fasen doorloopt. Om scholen te ondersteunen bij een schoolontwikkeling is het fasenmodel ontwikkeld. Deze toolkit helpt je om aan de slag te gaan met een ontwikkeling op jouw school. Meer weten? Kijk op Aanpak schoolontwikkeling - VO-raad