Nieuwe kans subsidie praktijkgerichte programma’s vmbo gl en tl

19 december 2024

In 2025 krijgen gl- en tl-scholen een extra kans om subsidie aan te vragen voor het ontwikkelen en aanbieden van een of meerdere praktijkgerichte vakken. De subsidieronde opent op 15 januari en sluit op 17 februari 2025.

Een extra subsidieronde is georganiseerd omdat er in de eerste ronde meer aanvragen waren dan het subsidieplafond toestond en er geloot moest worden. Scholen die (toen) nog geen subsidie toegekend hebben gekregen, kunnen in deze extra (tweede) ronde alsnog subsidie aanvragen. De subsidie is bedoeld voor de schooljaren 2025-2026 en 2026-2027. In 2026 volgt er nog een derde, laatste subsidieronde, gericht op de schooljaren 2026-2027 en 2027-2028.

Over het praktijkgerichte vak gl en tl

Bij het praktijkgerichte vak voeren leerlingen in de gl en tl praktische, levensechte opdrachten uit bij of voor bedrijven en instellingen. Leerlingen kunnen hierdoor ervaren waar ze goed en minder goed in zijn. Ook oriënteren ze zich op vervolgopleidingen en de beroepenwereld. Dit kan leerlingen helpen bij de overstap naar het vervolgonderwijs.

Van 2020 tot 2024 is een pilot uitgevoerd met zo’n 150 scholen die het praktijkgerichte vak hebben beproefd. Vanaf schooljaar 2024/2025 is het praktijkgerichte vak een examenvak en mag iedere vmbo-school met een gemengde en/of theoretische leerweg dit vak aanbieden. Deze subsidie is bedoeld om scholen hierin tegemoet te komen.

Subsidie aanvragen

Voor meer informatie over de voorwaarden en de subsidie(bedragen), zie de website van DUS-I. Hier kan je ook terecht voor de subsidieaanvraag zodra de extra ronde opent.

Wanneer overschrijding van het subsidieplafond plaatsvindt, zal geloot worden. In de eerste ronde bleef het aantal aanvragen voor licentiegebonden praktijkgerichte vakken achter bij licentievrije praktijkgerichte vakken. Daarom krijgen scholen die een aanvraag doen voor een licentiegebonden praktijkgericht vak voorrang, met een maximum van tien plekken per licentiegebonden praktijkgericht vak.

Vanaf deze tweede subsidieronde ontvangen vso-scholen een hoger bedrag voor het ontwikkelen en aanbieden van het praktijkgerichte vak. Scholen die tijdens de eerste subsidieronde een lager subsidiebedrag hebben gekregen, ontvangen hiervoor compensatie. Zij worden hiervan op de hoogte gesteld door DUS-I. Zie voor meer informatie ook de Staatscourant.
 

Subsidieaanvragers worden door SLO toegelaten in een community. Onderwijsprofessionals kunnen hier leren, ervaringen uitwisselen en inspiratie opdoen met collega’s van scholen door heel Nederland.