Ondersteuningsaanbod onderwijsregio’s

26 augustus 2024

De VO-raad heeft het ondersteuningsaanbod op het gebied van onderwijsregio’s uitgebreid. Hierbij sluiten we aan op de behoefte vanuit de sector en zijn we aanvullend op het al bestaande aanbod van de Realisatie Eenheid (RE) en andere partijen. Ben jij betrokken bij de vorming van een onderwijsregio of bij het aanvragen van de subsidie vóór 15 oktober 2024? In de maanden september en oktober barst de agenda uit zijn voegen en is er ongetwijfeld iets interessants voor jou bij.

Het afgelopen jaar hebben scholen en lerarenopleidingen in veel regio's samengewerkt om onderwijsregio's te vormen, om zo gezamenlijk de personeelstekorten in het onderwijs aan te pakken. Daarnaast zullen veel samenwerkingspartners medio oktober 2024 een subsidieaanvraag indienen voor de vorming van een nieuwe onderwijsregio. Om betrokkenen te ondersteunen bij de vorming van de onderwijsregio en het indienen van de subsidieaanvraag, biedt de VO-raad (veelal in samenwerking met de PO-Raad) diverse trajecten en masterclasses aan.

Versnellingstraject 'Samenwerken in onderwijsregio’s’

Steeds meer schoolorganisaties werken samen in de regio. Maar hoe behoud je de controle over deze samenwerking en doe je recht aan ieders belangen? Hoe zorg je nou dat je dichtbij je maatschappelijke opgave blijft? Dit leertraject ondersteunt betrokkenen bij de vorming van onderwijsregio's, ongeacht waar ze staan in het proces. In dit versnellingstraject staat jouw (regionale) vraagstuk centraal en ga je concreet aan de slag om de volgende stap te zetten.

Het versnellingstraject is als volgt opgebouwd: een online intake, drie centrale bijeenkomsten en twee regionale bijeenkomsten (maatwerksessies). De centrale bijeenkomsten staan in het teken van inspiratie, ontmoeting en reflectie. De regionale bijeenkomsten worden naar behoefte georganiseerd: deelnemers geven zelf aan rondom welk thema zij graag een regionale sessie willen laten organiseren.

Lees meer over dit traject en meld je voor eind september aan!

Reeks online masterclasses ter ondersteuning van de subsidieaanvraag

De deadline van de subsidieregeling voor de onderwijsregio’s komt eraan. Uiterlijk 15 oktober moet het definitieve plan van aanpak ingediend worden om volgend jaar onderdeel te zijn van een onderwijsregio. Met de masterclasses bieden we ondersteuning op vijf specifieke punten in het plan van aanpak.

Overzicht data en thema's online masterclasses: 


Werksessie Governance

In navolging van een sessie in mei dit jaar, hebben we besloten om nog twee bijeenkomsten te organiseren om in te zoomen op het stukje rondom de governance van de onderwijsregio. We horen vanuit verschillende regio’s dat het uitdagend is om de juiste afwegingen te doen en de juiste keuzes te maken. Daarom wil de VO-raad hier graag op ondersteunen en bestuurders meenemen in de verschillende overwegingen, om zo tot een passende governance te komen die aansluit bij de behoeften van jouw onderwijsregio.

De bijeenkomsten worden geleid door experts en er is gelegenheid om van gedachten te wisselen met collega's.

De bijeenkomsten vinden plaats op: 

  • 3 september in Utrecht - bijeenkomst 'Governance voor onderwijsregio's
  • 13 september in Bunnik - bijeenkomst 'Governance voor onderwijsregio's