Opleidingsaanbod 2023 bekend: hoe ga jij je dit jaar verder ontwikkelen?

26 januari 2023

Van inspirerende masterclasses en intensieve leertrajecten tot en met intersectorale leernetwerken en collegiale bestuurlijke visitaties. De VO-academie heeft voor 2023 weer een gevarieerd en inspirerend professionaliseringsaanbod samengesteld voor schoolleiders en bestuurders, waarin het leren van en met elkaar centraal staat. Ook voor docenten met leidinggevende ambities hebben we aanbod. Het is vanaf nu mogelijk om je voor deze trajecten aan te melden.

De stap maken van schoolleider naar bestuurder?

Eén van de leertrajecten die de VO-academie in 2023 gaat aanbieden is Oriëntatie op besturen. Dit traject is bedoeld voor schoolleiders die de ambitie hebben om bestuurder te worden. Als schoolbestuurder draag je verantwoordelijkheid voor de onderwijskwaliteit, voor het welzijn van medewerkers en de veiligheid van leerlingen. En dat in een omgeving die voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Geen geringe opgave dus. Door deel te nemen aan Oriëntatie op besturen maak je kennis met de verschillende facetten van het beroep van bestuurder en krijg je inzicht in de wijze waarop je persoonlijke kwaliteiten daarbij aansluiten.

Regie op digitalisering

Nieuwe technologieën spelen een belangrijke rol in het realiseren van ambities van eigentijds onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het anders organiseren van lessen en het bieden van meer maatwerk. Het is van belang dat je als bestuurder je bewust bent van de mogelijke risico’s van technologieën en regie kunt nemen over de ontwikkeling. Tijdens het nieuwe leertraject Regie op digitalisering komen deze onderwerpen aan bod.

Je leervraag formuleren. Hoe doe je dat?

In alle professionaliseringsactiviteiten van de VO-academie staat uiteraard je leervraag centraal. Maar het formuleren van een goede leervraag valt niet mee. Hoe pak je dat aan? Laat je inspireren door het Katern Plus, hierin focussen we op hoe schoolleiders en bestuurders kunnen blijven leren, aan het begin van hun carrière én na (vele) jaren ervaring. Dat begint met een goede leervraag en in het openingsartikel ‘Op zoek naar de vraag achter de vraag’ gaan we hier dieper op in.

Heb je vragen over het aanbod of zoek je iemand om mee te sparren over je leervraag? We helpen je graag op weg via info@vo-academie.nl of (030) 232 48 00.