Paul Rosenmöller: afscheid in een pandemie
29 november 2021
Dankzij die pandemie heb ik teveel mensen niet meer kunnen zien en spreken, voor mijn vertrek op 1 december. Dat maakt mijn dank niet minder groot. Toen ik acht jaar geleden begon wist ik wel hoe belangrijk het onderwijs was. Dat het de kurk is waar de samenleving op drijft. Maar dat was ratio. Inmiddels is het onder mijn huid gekropen. Het is gevoel en beleving geworden. Door de vele bezoeken aan al die verschillende scholen waar ik sprak met leerlingen, personeel en leidinggevenden. Zij, leden en niet-leden, onze medewerkers op kantoor, collega’s van andere sectoren en vele anderen hebben mij geïnspireerd. Daar lag de basis om, met een achtergrond van buiten het onderwijs, mijn best te doen iets voor de sector te betekenen. Daar lag ook de basis om samen met vicevoorzitter Hein van Asseldonk, het bestuur, medewerkers en vele anderen in intensieve communicatie met scholen zo goed mogelijk door deze ongekend lastige periode te komen.
Met de nodige weemoed vertrek ik terwijl de pandemie voortraast. Ik hoop dat jullie hier gezond en goed doorheen komen en dat het lukt de leerlingen zo goed mogelijk onderwijs te blijven geven. Ik ben onder de indruk geraakt van het verandervermogen en het doorzettingsvermogen van de scholen. Ondanks alle begrijpelijke zorgen die er zijn. Ik hoop dat dit alles zich ook vertaalt in nog meer maatschappelijke steun voor het onderwijs in het geheel en de mensen die er werken in het bijzonder. Jullie verdienen het. Ik vond het fantastische jaren en ben echt van het onderwijs gaan houden. Dat hebben jullie toch maar mooi voor elkaar gekregen. Heel veel dank daarvoor. Ik blijf jullie volgen. Voor nu: blijf gezond, denk aan elkaar en vaarwel!
Paul Rosenmöller
Afscheidsinterviews Paul Rosenmöller in de media: ‘Ik hoop dat men het onderwijs nog meer gaat waarderen’
Opgelucht en blij dat de scholen openblijven. Dat is het voornaamste gevoel van Paul Rosenmöller in zijn laatste week als voorzitter van de VO-raad. Maar afscheid nemen in deze toch weer zware tijd voor scholen is ook lastig, zo vertelt hij in twee afscheidsinterviews met Trouw en Radio 1. Tegelijkertijd heeft Rosenmöller hoop voor de toekomst van het onderwijs, de sector waar hij van is gaan houden. “Ik denk wel dat de pandemie als breekijzer kan fungeren.”
Rosenmöller blikt in de interviews terug op zijn voorzitterschap in de afgelopen acht jaar en met name de afgelopen anderhalf jaar van corona. “Ik neem met weemoed afscheid, het voortgezet onderwijs is een fantastische sector waar heel hard wordt gewerkt en mooie dingen worden bereikt," aldus de scheidend voorzitter op Radio 1. "Tijdens de eerste schoolsluiting heeft het onderwijs ook een prestatie van formaat geleverd, onder meer door in een paar dagen online onderwijs uit de grond te stampen. De wisselende regimes zijn ontzettend zwaar geweest, maar het onderwijs heeft zich wel echt op de kaart gezet.”
Corona heeft ook gewerkt als een soort contrastvloeistof, aldus Rosenmöller in Trouw. “Motivatieproblemen, kansenongelijkheid, achterstanden op het gebied van rekenen en taal en het lerarentekort bestonden allemaal al in het Nederlandse onderwijs, maar het is nog duidelijker geworden." Tegelijkertijd heeft deze crisis ook laten zien dat het onderwijs razendsnel kan veranderen als de nood hoog is, benadrukt hij op Radio 1. "Ik hoop dat dit vermogen aanwezig blijft in de sector, ook als het gaat om het aanpakken van dit soort problemen. We hebben sectorbreed in dit kader ook gewerkt aan het plan 'De toekomst van ons Onderwijs’. Ik hoop ook dat het regeerakkoord van het nieuwe kabinet daar nog flinke streep onder zet.”
“Want de afgelopen jaren ben ik er - door al de gesprekken op scholen - diep van binnen van doordrongen geraakt dat onderwijs de kurk is waar de hele samenleving op drijft", aldus Rosenmöller in Trouw. "Ik heb gezien dat onderwijs niets anders is dan topsport. Ik zou wel willen dat de samenleving van dit besef nog breder doordrongen raakt.”