Programma Schoolmaaltijden verlengd

21 oktober 2024

Het Programma Schoolmaaltijden wordt in de huidige vorm verlengd tot en met het einde van schooljaar 2025-2026. Scholen (po en vo) die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich nog aanmelden voor deelname. Zij ontvangen dan middelen en ondersteuning om op school een dagelijkse gratis maaltijd te verzorgen voor leerlingen of om ouders een boodschappenkaart aan te bieden.

Het Programma Schoolmaaltijden startte in 2023, met als doel te voorkomen dat leerlingen met honger op school zitten en zo ook niet aan leren toekomen. Ook moet het leerlingen gezonder en gevarieerder laten eten. Het programma wordt uitgevoerd door het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis.

  • Het organiseren van een maaltijd op school wordt aangeboden via het JEF. Scholen organiseren zelf de maaltijden en kunnen hierbij ondersteuning ontvangen via schoolcontactpersonen van het JEF en/of een samenwerking aangaan met externe partijen. De school kan de gemaakte kosten maandelijks achteraf declareren, tot een maximumbedrag van 9 euro per leerling per week.
  • De boodschappenkaart wordt aangeboden via het Nederlandse Rode Kruis. Scholen vragen hierbij ouders om zich via de school aan te melden. Ouders die dit doen, vullen vervolgens een aanvullende vragenlijst in. De boodschappenkaarten met een wekelijks budget van 11 euro per leerling worden dan rechtstreeks aan de aangemelde ouders verstrekt.
     

Programma structureel doorgezet

Nadat het programma eerst via subsidies liep, heeft het kabinet nu structureel 135 miljoen euro vrijgemaakt voor schoolmaaltijden. Met deze middelen kunnen het JEF en Rode Kruis het programma in het huidige en het volgende schooljaar – op eenzelfde manier – voortzetten. Het ministerie van OCW verkent de komende periode hoe het Programma Schoolmaaltijden kan worden verduurzaamd na schooljaar 2025-2026.

Aanmelden

Nieuwe scholen die aan de criteria voldoen kunnen zich met het online formulier aanmelden om mee te doen.

Deelname aan het programma is mogelijk als minstens 30% van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Deze gegevens zijn te vinden in de NCO-rapportage van de school. Voor vo-scholen met meerdere onderwijsniveaus geldt dat ze in aanmerking komen als voor minstens één van deze niveaus het percentage tenminste 30% is. 

Voor het (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs zijn geen NCO-rapportages beschikbaar of is bekend dat relatief veel leerlingen binnen de totale leerlingpopulatie in de doelgroep vallen. Daarom heeft het kabinet besloten dat deze vestigingen zich zonder aanvullende voorwaarden mogen aanmelden voor het programma.

Meer informatie

Meer informatie over het programma Schoolmaaltijden, de voorwaarden en aanmelding is te vinden op de website van het programma en specifiek in de Q&A schoolmaaltijden en het document 'Informatie voor scholen'.

  

De VO-raad is van mening dat het aanbieden van schoolmaaltijden geen oplossing is voor de armoedeproblematiek en wil er aandacht voor vragen dat het programma Schoolmaaltijden door het 30%-criterium een groot aantal leerlingen op wie het programma zich richt, niet bereikt. Leerlingen uit een gezin met een laag inkomen die op een school zitten die niet aan de voorwaarden voldoet, vallen buiten de regeling. Ook blijkt uit onderzoek naar de implementatie van schoolmaaltijden dat het verzorgen van maaltijden op school tijd en inzet vraagt van onderwijzend personeel en schoolleiders, die al kampen met hoge werkdruk.