Programma van eisen passend onderwijs vernieuwd

19 augustus 2024

Het ministerie van OCW heeft het programma van eisen voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs vernieuwd. Het doel van deze herziening is om meer duidelijkheid en overzicht te geven aan schoolorganisaties en samenwerkingsverbanden waar zij wettelijk verantwoordelijk voor zijn en wat er minimaal van hen wordt verwacht.

In 2020 heeft voormalig minister Slob de 'Verbeteraanpak passend onderwijs' gepresenteerd. Met deze verbeteraanpak presenteerde hij 25 maatregelen ter verbetering op basis van de evaluatie van passend onderwijs. Een van de maatregelen (M19) was ‘Heldere eisen aan besturen en samenwerkingsverbanden’. De taken en verantwoordelijkheden van schoolorganisaties en samenwerkingsverbanden rond passend onderwijs werden in 2020, met betrokkenheid van alle partijen, scherper geformuleerd in een programma van eisen. 

Dit programma van eisen uit 2020 zorgde nog niet voor voldoende duidelijkheid. De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van schoolorganisaties en samenwerkingsverbanden moeten helder zijn, zodat partijen binnen passend onderwijs weten wat ze van elkaar mogen verwachten en elkaar daarop kunnen aanspreken.