Rapportagetool geeft meer inzicht in doel en realisatie banenafspraak
28 februari 2021
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in samenwerking met de PO-Raad en VO-raad de rapportagetool banenafspraak ontwikkeld. De tool ondersteunt werkgevers bij het realiseren van de banenafspraak. Daarmee wordt gestimuleerd dat werkgevers meer werknemers met een arbeidsbeperking aanstellen. De werkgevers in het onderwijs vinden het belangrijk dat alle mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt, maar ze hebben niet altijd zicht op wat van hen wordt verwacht. De rapportagetool helpt daarbij. Daarnaast geven de raden ook praktische ondersteuning aan scholen bij de realisatie van de banenafspraak.
Met de rapportagetool kan een individuele werkgever een rapport opstellen over de inspanningen en resultaten op het vlak van de banenafspraak. Dat gebeurt door middel van een vragenlijst die de werkgever door de gegevens leidt, zodat er (ook cijfermatig) een goed beeld ontstaat van de inspanningen. Het rapport kan de werkgever toevoegen aan zijn jaarverslag. Schoolbesturen kunnen dit al gebruiken voor hun jaarverslag over 2020. Lisette Kalis is adviseur Mobiliteitshuis bij CVO Rotterdam en heeft een eerste versie gebruikt. “Onze eerste indruk: gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ook makkelijk dat je er een pdf van kunt maken, dat kan handig zijn voor intern gebruik. Wij zien eigenlijk geen verbeteringen en kijken uit naar de definitieve versie zodat we hem kunnen gebruiken.”
Rapportage delen met VO-raad
De VO-raad vraagt schoolbesturen ook om deze rapportage met hen te delen, zodat er een beeld ontstaat van de voortgang van de banenafspraak in het voortgezet onderwijs. In het najaar nemen beide raden het initiatief om met de gegevens over het huidige kalenderjaar een overzicht van het hele funderend onderwijs te maken.
Om een impuls te geven aan de banenafspraak is twee jaar geleden een bestuursakkoord gesloten tussen de overheids- en onderwijssectoren. Met dit bestuursakkoord is afgesproken dat werkgevers jaarlijks verantwoording afleggen over de inspanningen die verricht zijn op de banenafspraak en waar mogelijk inzicht geven in het aantal banen dat gerealiseerd is. De rapportagetool banenafspraak helpt school en schoolbesturen bij de verantwoording. Het helpt de onderwijssector bij het invullen en tonen van haar maatschappelijke betrokkenheid.