Reiskostenregeling voor entreeleerlingen in praktijkonderwijs

26 september 2024

Op vrijdag 13 september is de reiskostenregeling voor leerlingen van praktijkschool die de entree-opleiding volgen in de Staatcourant gepubliceerd. Het betreft een Subsidieregeling voor de tegemoetkoming aan reiskosten voor entreeleerlingen in het praktijkonderwijs (pro).

Het studentenreisproduct is voor sommige leerlingen uit het pro de reden om te kiezen voor de overstap naar het mbo, terwijl een entreeopleiding binnen het pro voor hen passender kan zijn. Deze entreeroute binnen het praktijkonderwijs is nog niet wettelijk geregeld. De regering is voornemens om dit wettelijk te regelen. Deze wet zal naar verwachting pas in 2026 van kracht zijn.

Omdat reiskosten geen belemmering mogen vormen voor het volgen van onderwijs of het lopen van stage, trekt de regering 2 miljoen euro uit voor de Subsidieregeling tegemoetkoming reiskosten entreeleerlingen praktijkonderwijs (hierna: de regeling).  Scholen voor praktijkonderwijs kunnen zo de leerlingen die de entreeopleiding in het praktijkonderwijs volgen, tegemoetkomen in de reiskosten. De regeling geldt voor de schooljaren 2024-2025 en 2025-2026.

Er is voor gekozen om niet strikt voor te schrijven hoe scholen tegemoet kunnen komen in de reiskosten. Het kan immers in sommige gevallen passend zijn om een ov-kaart uit te lenen of een trajectkaart aan te schaffen als een leerling veel vaker moet reizen terwijl er in sommige gevallen ook met incidentele declaraties gewerkt kan worden. Het staat de scholen vrij om de subsidie naar eigen inzicht te besteden voor reiskosten of activiteiten waar ook bekostiging voor wordt verstrekt. Alle 177 scholen voor praktijkonderwijs zullen naar rato van het aantal pro-leerlingen subsidie ontvangen. Om de administratieve lasten voor de scholen te beperken, zal de subsidie worden verstrekt aan alle scholen voor praktijkonderwijs.