Solidariteit is wenselijk in bestrijding lerarentekort

28 augustus 2024

De aanpak van Amsterdamse scholen om vanuit solidariteit in plaats van concurrentie docenten aan te nemen trekt de aandacht in diverse media. Voor de VO-raad is het positief dat het deze schoolbesturen lukt om niet vanuit concurrentie te denken maar te werken aan concrete initiatieven en afspraken om de lerarentekorten aan te pakken. We blijven deze initiatieven en de effectiviteit daarvan met interesse volgen.

Net als in Amsterdam zijn steden en regio’s in heel Nederland volop bezig met het maken en uitvoeren van plannen in de aanpak van het lerarentekort. De VO-raad ziet dat deze regio’s onverminderd hard werken aan het aantrekken, opleiden en behouden van bevoegde leraren.

Maar door het lerarentekort - dat ondanks de inspanningen de komende jaren blijft bestaan - is het nodig om tegelijkertijd de arbeidsorganisatie in de scholen zo aan te passen dat het voor de huidige en toekomstige leraren behapbaar en prettig werken is en dat leerlingen voor alle vakken goed onderwijs ontvangen. Binnen de regio’s en zeker ook in Amsterdam zijn er grote verschillen in de omvang van het lerarentekort tussen scholen. Dit vraagt daarom om die solidaire aanpak die gericht is op én meer bevoegde leraren beschikbaar hebben én continuïteit van het onderwijs.

In een prominent artikel in het Parool staat beschreven hoe de 23 Amsterdamse schoolbesturen de handen ineenslaan om onderlinge concurrentie te voorkomen. De besturen willen hiermee het onderwijs voor de vele Amsterdamse leerlingen toch door laten gaan ondanks het lerarentekort van 149 fte in het VO.