Tweede Kamer wil eerder ingrijpen mogelijk maken bij incidenten zoals Haga lyceum

14 maart 2019

De Tweede Kamer vindt het onacceptabel dat de overheid niet in kan grijpen op scholen die een ondemocratisch gedachtengoed uitdragen. Dat bleek in het debat over de actualiteit rond het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De Kamer wil de wetsvoorstellen 'Meer ruimte voor nieuwe scholen' en 'Burgerschapsonderwijs' versneld gaan behandelen.
UPDATE: Tijdens het debat werden zestien moties ingediend, onder meer over snellere sancties bij hindering van de onderwijsinspectie, modernisering van artikel 23, en bestuurlijk ingrijpen. Op dinsdag 19 maart 2019 stemde de Kamer voor 15 moties.

Tijdens het debat waren Kamerleden fel over de gang van zaken bij de islamitische school. De dreigende taal naar de inspectie tijdens een recent bezoek vinden de politici voldoende reden om de school te sluiten of tenminste de bekostiging te stoppen. De aanwezige ministers Slob (OCW) Grapperhuis (Justitie en Veiligheid) en Koolmees (Integratie) wezen er herhaaldelijk op dat er geen wettelijke basis is om momenteel de school te sluiten of de bekostiging te stoppen.

Nadat er zorgwekkende signalen van de AIVD over deze school openbaar werden gemaakt is de inspectie gestart met een nieuw diepgravend onderzoek naar de school. Een eerder concept-onderzoek van de inspectie dat positief oordeelde, is na de AIVD-signalen en de weigering van medewerking aangehouden. De ministers willen het nieuwe onderzoek afwachten. Dit is waarschijnlijk voor de zomer klaar.