Tweede peiling monitoronderzoek ‘Wachtlijsten in het gespecialiseerd onderwijs'

19 september 2024

Hoeveel scholen die gespecialiseerd onderwijs verzorgen moeten leerlingen op een wachtlijst plaatsen? Hoeveel leerlingen staan er op hun wachtlijst? Hoe lang staan zij op een wachtlijst en waar bevinden zij zich nu? Deze vragen staan centraal in het meerjarige monitoronderzoek dat Oberon en Kohnstamm Instituut doen. In het voorjaar vond de eerste peiling plaats. Op 30 september wordt opnieuw een vragenlijst uitgezet onder scholen. Het ministerie van OCW verzoekt alle scholen die gespecialiseerd onderwijs verzorgen om deel te nemen aan het onderzoek door deze vragenlijst in te vullen.

Met behulp van dit onderzoek blijft OCW de komende jaren (tot en met 2027) de wachtlijsten volgen. Door beter zicht te krijgen op deze wachtlijsten wil het ministerie oplossingsrichtingen verkennen om de wachtlijsten aan te pakken.

Vragenlijst en focusgroepen

Om zicht te krijgen op de wachtlijsten in het gespecialiseerd onderwijs ontvangen scholen tweemaal per jaar een vragenlijst: rond maart en oktober. Het is belangrijk dat iedere onderwijsvestiging die gespecialiseerd onderwijs verzorgt deze vragenlijst invult, ook de vestigingen die geen wachtlijst hebben. Op die manier kan een zo sluitend mogelijk beeld geschetst worden van de wachtlijstenproblematiek in het gespecialiseerd onderwijs in Nederland. Hoe meer scholen reageren op de vragenlijst, des te beter het onderzoek helpt in de zoektocht naar passende maatregelen om wachtlijsten terug te dringen of te verhelpen.  

Naast de vragenlijst organiseren Oberon en Kohnstamm Instituut eenmaal per jaar focusgroepen met betrokken partijen om nader zicht krijgen op de oorzaken en de mogelijke oplossingen.

Een eerste beeld

In april 2024 hebben scholen in het gespecialiseerd onderwijs de eerste vragenlijst van het onderzoek ontvangen. Benieuwd naar de uitkomsten van deze peiling? De uitkomsten zijn in de eerste tussenrapportage gepresenteerd aan de Tweede Kamer.