Unieke samenwerking in Friesland voor naadloze overstap praktijkonderwijs-mbo
18 januari 2018
In het convenant hebben de partijen afspraken gemaakt over hoe ze samen een goede aansluiting praktijkonderwijs-mbo gaan realiseren. Zo gaat de school voor praktijkonderwijs een voorbereidingsprogramma aanbieden, waarbij aandacht wordt geschonken aan het maken van een profielkeuze en het leren op het mbo. Ook is afgesproken dat een gezamenlijk intakegesprek plaatsvindt met zowel ouders, leerling en beide scholen en dat een voortgangsportfolio wordt meegenomen van PrO naar mbo.
Er zijn vier doorstroomvarianten afgesproken. Leerlingen kunnen het voorbereidingsprogramma bij de PrO-school volgen en dan rechtstreeks instromen bij de entreeopleiding, of eerst een proefperiode van maximaal vier maanden aangaan waarbij de leerling ingeschreven blijft bij de PrO-school. Ook kan ervoor worden gekozen dat het PrO en het mbo gezamenlijk de entreeopleiding uitvoeren, of dat de opleiding op de school voor PrO wordt uitgevoerd (mbo neemt dan de examens af).
De scholen werken zo intensief samen om de leerlingen uit het praktijkonderwijs die dit aankunnen zo soepel mogelijk te laten doorstromen en te voorkomen dat ze stranden bij de overstap of op de entreeopleiding. VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller, samen met Ton Heerts (voorzitter MBO Raad) aanwezig bij de ondertekening, noemt de samenwerking in Friesland een heel mooi voorbeeld. “Ten eerste omdat het nog steeds niet vanzelfsprekend is dat er in de regio wordt samengewerkt tussen scholen, laat staan tussen scholen uit diverse sectoren van de onderwijsketen. Ten tweede omdat het hier kwetsbare leerlingen betreft die via het PrO worden voorbereid op de arbeidsmarkt, maar die, als ze de mogelijkheden hebben, de entreeopleiding kunnen doen en wellicht via mbo-2 een startkwalificatie kunnen halen. Veel leerlingen in het PrO stromen uit naar werk en dat is prima. Maar voor hen die de stap naar het mbo kunnen maken, is een ‘warme overdracht’ en een doorlopend programma geen vanzelfsprekendheid. In Friesland nu wel en het zou mooi zijn als andere regio’s dit goede voorbeeld volgen.”
Het convenant beslaat de gehele provincie Friesland en is daarom ook zeker qua schaalgrootte uniek te noemen. “We zijn gestart met het leggen van verbindingen in Friesland”, aldus de samenwerkende scholen. "Verbindingen voor de meest kwetsbare groep jongeren. Zij verdienen het dat het onderwijs, de gemeenten en het bedrijfsleven zich volledig inspannen om voor hen een plaatsje in deze samenleving te vinden”.
Download het 'Convenant entreeopleidingen mbo en praktijkonderwijs in Fryslân'.